Българин очаква трета номинация за Нобелова награда

0
3085

Прекарал 37 години от живота си в Америка и с две номинации за Нобелова награда за литература зад гърба си, българинът проф. Иван Бързаков очаква през декември отново да бъде сред кандидатите за престижното отличие, съобщава „Стандарт“.

Последно авторът е бил предложен за приза от Шведската академия за най-новата си книга „Яростно в скръбта“. Тя е свързана тематично и идейно с другите две издания – „В съня на пропастта“ и „Лумнали огньове“ включващи поезия и есета. Те отразяват и свързват темата за бездънната пропаст на робството в „Империята на ужаса“, както авторът нарича свръхтоталитарното време в родината си, с бездната днес и с вечното изгнаничество.

За да популяризира последната си творба сред родна публика, проф. Бързаков организира премиери в редица градове у нас през този месец. След представянето във Варна и Шумен, на откъси от „Яростно в скръбта“ ще може да се насладят и читателите в Пловдив и София. На 25 ноември ще направи премиера на книгата си в София, а на 3 декември – в Пловдив, следвани от още две представяния в столицата – на 4 декември и на 9 декември на „Панаира на книгата“.

Историята на проф. Иван Бързаков е достойна за роман, в който знаменитият мотив на Петьофи, че „Две неща ми трябват на земята/и те са любовта и свободата./Жертвал бих живота за любов,/любовта да дам за свободата съм готов!“, се вплита с размишленията за живота на вечния изгнаник – в чуждата страна или в родината, след завръщането си в нея, отбелязва в днешния си брой вестник „Монитор“. Философското обобщение автора за живота му е, че днес е резултат от вчера, но изгнанието е вечно. Смята, че отнемането на земята при народната власт е разделяне на българина от корените му. А унищожената връзка превръща хората в градски лумпени. Затова сега България има над 2 млн. емигранти, които са изгнаници за цял живот, независимо къде са – в чужда страна или в родината си.

Роден в София, където е съученик с Бисер Киров, Бързаков следва английска, а след това завършва българска филология в СУ. Признава, че преди през 2013 и 2014 година да стигне до две номинации за Нобелова награда за литература, едва ли си е представял как бурно ще се развие животът му, започнал многообещаващо в някогашна социалистическа България.

Иван Бързаков обръща гръб на социалистическия строй и през 1976 година през Югославия се озовава в Италия, а от там в САЩ, където завършва Нюйоркския университет и става уважаван професор. Създател е на системата Optimal Learning за максимално възприятие и развиване на мисълта, приложена в близо 30 страни по света. Връща се в България след промените и се установява във Варна, където живее. Посветил се е на литературата, издал е 4 книги с поезия и есеистика. Владее 8 езика и пише на 5 от тях.

След настъпването на т. нар. демократични промени, известният българин се установява да живее постоянно във Варна. Зад Океана остават 31-годишният му син Кристиян, който е възпитаник на Университета в Бъркли и днес работи в централата на „Гугъл“, както и трите му дъщери – Венета (29 г.) и близначките Искра и Бистра, които още следват.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.