Всичко се променя! Много важна информация за всички българи с дълг или кредит!

0
3242

10-годишна абсолютна давност на дълговете предлага ГЕРБ с промени в Закона за задълженията и договорите. По този начин ще се сложи край на „вечния длъжник“.

10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица дава възможност на гражданите, които са изпаднали в затруднение, да започнат на чисто, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на обществено обсъждане на тема „Край на вечния длъжник”. Предложението се подкрепя от Асоциацията на банките, Камара на частните съдебни изпълнители и Министерство на правосъдието.

У нас над 600 хил. семейства имат дългове, посочи Емил Радев. Той изрази задоволство, че идеята намира подкрепа, защото това не е политически проект, а засяга огромен брой български граждани. Задал съм и писмен въпрос на Европейската комисия като член на ЕП, дали предвиждат задължително въвеждане на потребителски фалит, обща давност и т.н. за държавите членки. Отговорът е, че това е решение на държавите членки, обясни Радев.

По мнението му кръгът на лицата, които могат да попаднат в хипотезата на абсолютната 10-годишна погасителна давност, е ограничен до физическите лица. „За търговците действа търговската несъстоятелност, Глава IV от Търговския закон. Видяхме в едни предходни години как и тя се използваше да се освободят неправомерно от задълженията си някои търговци.

Направиха се някои промени и мисля, че се нормализираха нещата”, коментира Радев. Според него предложеният 10-годишен срок е достатъчен. Аз подкрепям тази инициатива и считам, че е изключително навременна и полезна. Надявам се тя да получи и максимално широка политическа и обществена подкрепа, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„10-годишна абсолютна давност е предостатъчен период и практиката показва, че много рядко след 6-7-та година кредиторът успява да събере вземанията си”, подчерта Захариева. Тя обясни, че като министър на правосъдието и кандидат за народен представител е получавала много сигнали от граждани, които са свързани с този проблем.

Източник: novini980.eu

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.