В Норвегия работният ден завършва средно в 16:00 часа, за да може времето буквално „да се обедини с природата“.

Тук осъзнават, че да се работи след този час е безсмислено. Няма какво толкова да се измисли, когато те заобикаля доисторически ландшафт, от който ти спира дъха. Необикновено дива и плашещо красива е природата тук.

Идеално място да напишете книга или да се отдадете на вечен мързел. Истината е, че по това време на годината не е добра идея да излизаш навън. Рискуваш силният вятър да те отнесе в съседна Швеция. Духа вятър и вали дъжд, разказва Катерина Тейлър, арт експерт и съосновател на Port creative hub.

Живеем в южната част на страната, в град Она Сира. В дома на рибар, построен преди 100 години за съхраняване на мрежи и други приспособления. В момента това е къща за гости, където можете да бъдете сред природата, да пиете вино и да се наслаждавате на изкуството, допълва Тейлър. Но да се върнем към Норвегия, казва тя. Средната заплата, както и цените, са три пъти по-високи от тези в цяла Европа.

Страната силно зависи от нефта, а последният не е безкраен. Норвегия не може да изнася стоки в мащабни размери. Всеки един продукт или услуга са твърде скъпи поради себестойността си – така те са неконкурентоспособни на международния пазар. В страната се говорят няколко национални езика. Никой няма проблеми с тях. Може би защото говорещите на различни езици норвежци не се разбират един друг и просто не се и опитват да спорят чий език е по-добър.

Като цяло в Норвегия има много проблеми. На първо място в последно време се увеличи популацията от стриди. Това е свързано с промяната на климата. Стридите започнаха да мигрират на север и нарушават местната фауна. Бедните норвежци са принудени да променят своите вкусове и да ядат редовно мекотелите. Подобен е проблемът и с огромните крабове. Станали са твърде много. Изяждат всички останали крабове, включително сините. Да се запази популацията от нормални норвежки крабове е почти непосилна задача. Колкото до добирането до работното място. На мнозина им се налага да се прехвърлят от острова на континенталната част, минавайки през „отвратителен пейзаж“. Автобусът идва точно в 6:30 сутринта и нито минута по-късно. Повечето държавни служители започват работа в 7:00. Норвежците започват работа рано и съответно приключват по-рано. Вечерят в 17:00 часа. Признават, че към 23:00 часа са страшно гладни. Като лека закуска предпочитат хляб. За закуска и обяд – също. Трудно е да се каже защо изглеждат добре физически с такова меню. Преди 30 години е било напълно обичайно да държат в хладилника си китово месо. Не и днес.

В момента в Норвегия съвсем са се разпасали и ядат нещо подобно на делфини. За да не изпитват чувства за вина, наричат го с други имена. Ако имаш къща близо до водата, задължително трябва да си купиш каяк и да го поставиш на стената. След това трябва да построиш и помещение за лодката. Иначе рискуваш да закъсняваш – тук повечето къси разстояния се изминават по-лесно по вода.

Хората, живеещи в южната част на страната, предпочитат през уикенда да отскочат до Дания. Северното сияние също е опция, но пътуването до там ще им отнеме двата почивни дни. С други думи – не е лесно да се живее в Норвегия. Но мнозина се справят.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.