Експертите в областта на храненето не спират да напомнят за необходимостта от консумацията на осем чаши вода дневно. Истината е, че не е задължително цялото това количество да го изпиваме, тъй като можем и да го изядем. Всъщност, около 20% от ежедневния прием на вода се поема с храната, която консумираме, особено на плодовете и зеленчуците. Не бива да се забравя обаче, че консумацията на съдържащи течности храни не могат да заместят приема на вода, особено в по-топлите месеци от годината.

Кои са храните, които допринасят за хидратирането на организма?

1. Спанак: 91,4% вода

Макар салатата айсберг да е с най-високо съдържание на вода, спанакът е по-добрият избор. Включването на суров спанак в сандвича или добавянето му в салатата хидратира организма, а също така и набавя важни хранителни вещества. Спанакът е богат на лутеин, калий, фибри, фолиева киселина. Количеството от една чаша осигурява 15% от дневната нужда на витамин E.

2. Ягоди: 91,0% вода

Макар всички горски плодове да осигуряват добра хидратация, сочните червени ягоди съдържат най-много вода. Водното съдържание на малините и боровинките е около 85%, докато това на къпините 88,2%.

3. Броколи: 90,7% вода

Освен че придава хрупкав оттенък на салатата, броколите съдържат фибри, калий, витамин А, витамин C. Те са от семейство Кръстоцветни, което означава, че са изключително богати на сулфорафан – мощно съединение, което повишава защитните сили в организма и елиминира токсините, водещи до развитие на рак.

Източник: Puls.bg

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.