Пощенски марки доказват – чинията на Бузлуджа е строена с партиен рекет над ученици и работници

0
3902

Близо три милиона лева са събрани с принуда за „червеното капище“ само от деца и младежи

Скандалният мемориал на връх Бузлуджа, известен дълги години като Дом паметник на БКП, е издигнат със средства, събирани с явен тоталитарен рекет над ученици и работници от цялата страна. Това го доказват две най-обикновени пощенски  марки, на които е изобразен проектът за мемориала. Така се оборват категорично наглите твърдения на БСП, че „чинията“ била издигната със средства от партийния им членски внос и затова днес им принадлежи.

Faktor.bg получи двете редки пощенски марки от журналиста и богослов Горан Благоев, който ги пази и до днес в личната си колекция. Едната пощенска марка е на стойност 1 лв., а втората е продавана за 2 лв.

„Като ученик през 1975-1976 година съм закупил тези марки с пари на родителите ми. От училище ни задължаваха всеки да си вземе марките като патриотичен дълг. Тази принуда беше част от комунистическото възпитание тогава, казва пред Faktor.bg Горан Благоев. Днес той няма нищо против БСП да си вземат „чинията“, но

да върне насила взетите пари

от ученици и родителите им, но заедно с лихвите.

За сведение – през средата на 70-те години на миналия век една баничка в училищна лафка струва 10 ст., бозата – 6 ст., а лимонадата – 8 ст. През този период учениците в България, без студентите са били около 850 хил., което дава възможност да се предполага, че само от децата са събрани близо 3 млн. лв. от пощенски марки, ако продажбата  е била еднократна. Отделно марките са продавани и по трудовите  колективи под натиска на партийни секретари, ОФ и профсъюзни деятели. Даром на националния обект на Бузлуджа са работили трудоваци и бригадири. Така че за никаква доброволност и дарителство в благородния смисъл в случая не може да става дума, а за явен рекет и изнудване по нареждане на тоталитарната БКП и нейното ръководство.

Капището на Бузлуджа,

както още е известен паметникът, е най-големият идеологически монумент на тоталитарния режим, издигнат в чест на Бузлуджанския конгрес, проведен от Димитър Благоев през 1891 г.  На 11 март 1971 г е взето решението за изграждането на комплекса от ЦК на БКП, а строителството започва 1974 г. под личното ръководство на Людмила Живкова. По първоначални данни той струва на българските данъкоплатци близо 14 млн. лв., но на няколко пъти се правят финансови корекции, като в крайна сметка цифрите надхвърлят 16 млн. лв. С украсяването на монумента пък е свързана голяма част от творческата номенклатура – художници, скулптури, архитекти, проектанти и др.( виж в галерия докладна за финансирането и получените творчески хонорари – б.р.)

Казусът с паметника на Бузлуджа, известен сред обществото иронично и като „летящата чиния“ заради формата й, продължава да създава напрежение и да противопоставя гражданите. От МРРБ не спират да събират становища  и аргументи, дали паметникът да остане държавна собственост или да бъде предаден за стопанисване на БСП, които смятат да го превърнат в музей на световния социализъм. Не е изключено днес темата да бъде дискутирана и на заседанието на МС. Няма обаче съмнение, че ако БСП стане безвъзмездно стопанин на капището, то това ще бъде поредният грабеж в името на една нереформирана партия.

Източник: factor.bg

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.