Преди 105 години русенец осъществява първия самолетен полет над България

0
3185

Преди 105 години русенец извършва първия полет със самолет над България, припомня електронното издание ruse-news.com.

На 15 ноември 1910 година от местността „Лагера“ край София излита самолетът „Фарман“ на руския пилот Борис Масленников. Заедно с него е и русенецът Васил Златаров, по това време командир на Въздухоплавателното (балонното) отделение към българската войска. Целта на демонстрацията е да се установи, че над България и над Балканите може да се лети, тъй като според френския авиоконструктор и летец Луи Блерио на Балканите атмосферата е разредена, а климатът непригоден за полети.

След успешните демонстрации Васил Златаров разработва програма за военното и организационно-кадровото изграждане на българската авиация. Тя започва да се осъществява в края на 1911 г., когато българското правителство решава да се обучават в чужбина летци и авиомеханици и да се снабди българската армия със самолети.

Васил Златаров е роден в Гюргево в будно възрожденско семейство. Майка му Николина Златарова е сподвижница на Христо Ботев и човек с горд и свободолюбив характер. Скоро след раждането на Васил семейството му се премества в Русе, където той завършва гимназия. Васил Златаров е първият българин, който лети с балон, с планер и с аероплан

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.