Съпоставка на висшето образование в Обединеното кралство и България

0
3203

Може би това сравнение ще накара много хора да се учудят, защото всеки един човек знае колко скъпо ценено е висшето образование, което е придобито в Обединеното кралство, а с това в България нещата стоят по различен начин.

Не забравяйте, че висшето образование не е задължително, вие сами решавате да се изучавате. Въпреки, че всеки има пълната свобода на избор къде и какво да учи винаги има такива, които не са доволни. Повечето студенти все негудуват, че се изучават много излишни неща, които не са свързани със специалността им и нямало никакъв смисъл от това.

Това видно недоволство на студентите за жалост може да се наблюдава както във Великобритания, така и в България. И все пак се сещайте, че сами сте направили избора си, сами сте решили да подобрите статута си и се подгответе да научите много нови неща, които в бъдеще ще ви бъдат полезни.

Както в България, така и във Великобритания изпитите за кандидатстване във ВУЗ не са никак лесни, трябва да се потрудите, за да влезете в избраното от вас висше учебно заведение. Разликата тук обаче, е че в България, ако кандидат- студент препише на изпит се възхвалява и поздравява, а в Обединеното кралство нещата не стоят така.

Ако кандидат- студент е хванат да преписва на Острова той вече е история за университета и никой там не желае това да му се случи, защото не желае да провали бъдещето си.

Разликата между преподавателите в двете страни също е огромна. Преподавателите на британските студенти винаги са готови и отворени за техните въпроси и с желание им разясняват всичко, което не е ясно, а в България нещата не стоят точно така. В България преподавателите, не са толкова отворени и готови да помогнат и разясняват на студентите си.

Разликата в университетските библиотеки също е доста голяма. На Острова те са отворени 24 часа в денонощието, за да могат във всеки момент да са на разположение на студентите и да са им от помощ. В тях може да откриете всякаква литература, която ви е нужна, също така има и модерни читални, оборудвани са с компютри.

За много от предметите, които се преподават дори не е нужно да си закупувате учебници, защото всичко нужно ще намерите в библиотеката. В България също има добри университети с големи библиотеки, но със сигурност не могат все още да достигнат стандарта на тези в Обединеното кралство.

Университетските клубове са много популярни и разнообразни във Великобритания, докато в България не са често срещани. На Острова може да членувате в клуб по сърфинг, по жонглиране, а дори и по предприемачество и инвестиции.

В тези клубове вие се запознавате с много нови хора и научавате много нови неща , които ще ви бъдат полезни в бъдеще. А и другото интересно, е че в тези клубове идват работодатели на големи компании и изнасят лекции, и по този начин в бъдеще може да работите за тях.

В Обединеното кралство висшите учебни заведения обучават студентите си, а работодателите помагат като им осигуряват работа по време на следването и така създават един амбициозен човек, които след завършване ще работи за тях и с течение на времето се превръща в професионалист.

Няма как да пропуснем да спомени и таксите на българските и британските университети. Както знаем в България цените са горе-долу приемливи, за разлика от тези на Острова. Все пак трябва да се съобразим и с това , че доходите на британските граждани са много по високи от тези на българите.

Във Великобритания също така имате възможност да вземате стипендии, които ще са ви от полза или да изтеглите заем за обучението си.

Източник: londonbg

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.