И в бъдеще гражданите на ЕС ще могат да получават помощи за безработни в някоя друга държава от Общността, но само ако преди това са работили поне три месеца в съответната страна. Това предвижда законопроекта на еврокомисарката по социалните въпроси Мариан Тейсен, който бе представен вчера в Страсбург. За да влезе в сила, предложението ѝ трябва да бъде одобрено от ЕП и от отделните страни-членки на Общността. Според важащото в момента общо правило, чужденците от ЕС имат право да получават социални помощи в страната, в която са се преместили да живеят, дори и ако са работили там само един ден.

НЕ на социалния туризъм

Целта на предложените промени е да се ограничи т.нар. социален туризъм в рамките на ЕС. Нещо, което се налага заради злоупотребите със свободата на придвижване, както става ясно от законопроекта. Според най-новите данни на Европейската комисия, 42% от чужденците от ЕС, които са получавали социални помощи, са работили в съответната страна по-малко от три месеца.

Еврокомисарката по социалните въпроси предлага в бъдеще онези, които работят по-малко от 90 дни в някоя друга страна от ЕС, да подават молби за социални помощи в родните си страни. В повечето от случаите ще става дума за по-ниски помощи, тъй като засегнатите са предимно от по-бедните еврочленки. За сметка на това обаче периодът, в който ще могат да бъдат получавани помощите, ще бъде удължен от три на шест месеца.

А детските надбавки?

В законопроекта на Тейсен е включен и въпросът за онези европейци, които живеят в една страна от ЕС, а работят в друга. Те ще имат право на помощи за безработни в онази страна, в която са работили. Защото имено там са плащали и своите социални осигуровки.

Това, което ЕК не възнамерява да променя, е правилото за изплащане на детски надбавки. А то гласи: ако например български гражданин работи в Германия, но съпругата му и децата му живеят в България, той може да получава детски надбавки от германското бюро по труда – и то в пълен размер. В момента Германия изплаща годишно около 200 милиона евро под формата на детски надбавки за деца, живеещи в други страни от ЕС.

Източник: dw

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.