Как да си отворя ферма в Русия, ако съм българин?

0
3016

Подробно анализираме плюсовете и минусите на бизнеса на фермерите чужденци в Русия и изброяваме държавните облекчения, на които може да се разчита в това начинание.

След въвеждането на ембаргото върху хранителните стоки от Европа през 2014 г., в Русия се наблюдава ръст на фермерските стопанства за еко производство, които разчитат на платежоспособното търсене в градовете с милионно население. Този процес е облагодетелстван не само от липсата на конкуренцията на европейските производители, но и от законодателството, което предвижда сериозни облекчения за фермерите, дори те да не са с руско гражданство.

Какви са основните плюсове за фермера в Русия?

Русия привлича чуждестранни фермери с евтината си земя. Американецът Джъстъс Уокър, преместил се да живее в Русия преди повече от 10 години, днес със семейството си държи ферма в Алтайския край, където отглежда кози и произвежда сирена. „Най-важната инфраструктура за фермера е неговата земя. Дори според аршина на Южна Америка, а да не говорим за световните стандарти, земята в Русия струва копейки“, твърди фермерът.

Джъстъс Уокър. Снимка: justuswalker/vk.comДжъстъс Уокър. Снимка: justuswalker/vk.com

„В Русия земите са много плодородни, тук може да се отглежда всичко, което искате, стига да имате желание. Дори зимата не е пречка, защото може да се развива парниковото стопанство“, казва Сим Ойра, руски фермер от корейски произход, който отглежда дини и пъпеши в Башкирия.

63-годишният фермер Сим Ойра. Снимка: Станислав Шахов63-годишният фермер Сим Ойра. Снимка: Станислав Шахов

Липсата на конкуренция също е важен фактор. „Тъй като нашето поколение фермери сме пионери в новите методи в селското стопанство, то пазарът практически не е запълнен, а това дава определени конкурентни предимства“, казва Олга Корогодина, съосновател на парниковото стопанство „СуперфудФарм“ („SuperfoodFarm“) в Подмосковието.

"СуперфудФарм" / Личен архив„СуперфудФарм“ / Личен архив

От какви облаги се ползват фермерите в Русия?

Първо, през 2017 г. начинаещите фермери имат право да подадат заявление за субсидии, и ако молбата бъде одобрена, да получат държавна помощ, коментира пред „Руски дневник“ ръководителят на направлението данъчна практика в „Би Ем Ес Лоу Фърм“ (BMS Law Firm) Давид Капианидзе. Освен това в момента действа програмата „Начинаещ фермер“, по която може да се получи грант за развитието на собствен бизнес в селскостопанската област.

Второ, според Капианидзе за фермерите са в сила повечето облекчения, предвидени за малкия бизнес. Например дребните предприемачи водят опростено счетоводство, а освен това се ползват с предимство при покупката на държавни и общински недвижими имоти, които са взели под аренда.

Трето, предприемачите, които за първи път откриват свой бизнес в Русия, могат да разчитат на данъчни ваканции, които пък могат да продължават до две години. „Не се облагат с ДДС дейностите по продажба на семе на породисти свине, бикове, овни, козли и жребци, на ембриони на породист едър рогат добитък, свине, овце, кози и коне“, допълва Капианидзе.

Ферма за малки кончета Идалго в с. Скотное, Ленинградска област. Снимка: Алексей Даничев / РИА "Новости"Ферма за малки кончета Идалго в с. Скотное, Ленинградска област. Снимка: Алексей Даничев / РИА „Новости“

Могат ли фермери без руско гражданство да се възползват от тези облекчения?

Всички по-горе изброени предимства важат за компании, в чийто уставен капитал чуждестранните инвеститори имат дял не по-голям от 49%. В момента се обмисля вариант този праг да бъде увеличен, но ако нямате руско гражданство, то се пригответе да си намерите партньор с местен паспорт, защото това ще ви потрябва.

Така е направил Дейвид Лорънс, който през 2014 г. открива парниковото стопанство „СуперфудФарм“ в Подмосковието с руския си партньор Олга Корогодина. „Ние не се регистрирахме като ферма, защото за това има строги изисквания, предпочетохме формата на собственост на дружество с ограничена отговорност (ДОО или ООО на руски) и сключихме договор за дяловете“, каза за „Руски дневник“ Олга Корогодина. Сега компанията на Олга и Дейвид се облага по опростената данъчна система.

А що се отнася до държавните субсидии, можете да разчитате на тях, ако се регистрирате като руско юридическо лице. Това прави френският предприемач Патрик Хофман: той няма руско гражданство, но вече над 10 години развива бизнес в Русия по развъждането на породисти свине и е собственик на фермата „Отрада“ в Липецката област. Като всяка руска компания, „Отрада“ може да получава субсидии. „Вече 10 години получаваме такива субсидии“, каза пред „Руски дневник“ Патрик. „Благодарение на усилията, които положихме в развитието на местната генетика за свине, неотдавна получихме и еднократна субсидия от 230 млн. руб. ($3,9 млн.) от Министерството на селското стопанство“, допълни той.

Снимка: ферма "Отрада"Снимка: ферма „Отрада“

Какви облекчения по кредитите са достъпни за фермерите в Русия?

Преференциалното кредитиране на фермерите в Русия се увеличава: през 2016 г. на субекти на малкия и среден бизнес в селското стопанство са отпуснати над 9,2 хиляди кредита за $3,2 млрд., което превишава аналогичния показател за 2015 г. – $3,0 млрд., съобщиха за „Руски дневник“ от пресслужбата на „Росселхозбанк“ („Россельхозбанк“), която си сътрудничи на руското Министерство на селското стопанство и е в топ-4 на най-големите банки в страната.

„Росселхозбанк“ има специален кредитен продукт „Стани фермер“ („Стань фермером“). Според неговите условия заемът се предоставя за срок от 10 години, сумата не превишава 15 млн. руб. (над $250 000). Освен това държавната подкрепа при възстановяването на част от капиталните разходи също важи за субектите от малкия и средния бизнес, поясниха от пресслужбата на банката.

За какви пречки при откриването на ферма трябва да се подготвя?

Ферма в Новосибирска област. Снимка: Кирил КухмарФерма в Новосибирска област. Снимка: Кирил Кухмар

Въпреки евтината земя, инфраструктурата в Русия е недоразвита, отбелязва Олга Корогодина. Друг минус, по думите ѝ, е на практика пълната липса на квалифицирани и трудолюбиви работници. „Няма пазар за пласирането на местната фермерска продукция, тъй като купувачите засега не разбират напълно каква е разликата между местната и вносната продукция“, казва Олга.

Друг проблем за руското фермерство са чиновниците-бюрократи, казва Сим Ойра. „Самите те не произвеждат нищо, но обичат да слагат прът в колелата. Към земята се отнасят като към източник на забогатяване – та тя може изгодно да се продаде и застрои“, оплаква се той.

Джъстъс Уокър е убеден, че ако човек тръгне да развива свой проект в Русия, не си струва да разчита на подкрепата на държавата. Самият той не е получил нито грантове, нито субсидии, защото почти всичките са предназначени за руснаци. „Средният дребен фермер може да произвежда качествена продукция с цена, която е малко по-висока от цената в супермаркетите“, казва Уокър. „Тя ще се търси и ще има конкурентни предимства в сравнение със същите тези агрохолдинги. Главното е държавата да не ни пречи“.

В подготовката на материала участваха Мария Карнаух и Станистлав Шахов.

Източник: Руски дневник

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.