26 февруари се смята за втора рождена дата на Ванга. В полунощ на 31 януари 1911 г. се ражда момиченце, което дава слаби признаци на живот и всички се съмняват дали ще оживее, затова не бързат с името. Чак на 26 февруари детето вдъхва дълбоко и заплаква силно. Бащата излиза на улицата и пита първия срещнат как да нарече момичето. Жената казала „Вангелия“, което означава „носителка на благи вести“ и така станало. На 12 години Ванга била вдигната от смерч, който я отнесъл на 100 метра от дома и я хвърля на земята. След това ослепява и започва да „вижда“ бъдещето и мъртви хора. Според писаното за нея от биографите на 55-годишна възраст Ванга е приела повече от милион души от различни страни. При нея са идвали дори големи политици от цял свят. Когато лекарите й поставят диагнозата рак на белите дробове и казват, че ще живее само още 6 месеца, тя възразява: „Не, ще живея още три години“. Уви, този път не познава. Медиците се оказват прави.

След смъртта на пророчицата славата й се увеличава още повече и стига легендарни размери. Тя предсказа изборите за президент и бъдещето на Русия, което обяснява защо толкова е тачена в тази страна. Говори се, че повечето от сегашните силни хора в Кремъл и наоколо също са ръководили съдбините си по нейните предсказания.

Наричат я Нострадамус в пола. В Петрич живеят около 30 000 човека и няма семейство, член на което да не се е обръщал към Ванга. Все пак тя дълги години е била местният оракул. На съседите казвала къде е кучето, на разследващите къде да търсят трупа, на болните посочвала подходящия лекар. Скептиците обаче винаги са поставяли нейните способности под въпрос. Тя е неграмотна жена – вместо подпис Ванга поставя на документите отпечатък от палеца си, как може да знае всичко това? Появяват се версии, че получава информация от други източници и свои помощници. Дали е така?

1-ви мит: Информацията я дават специалните служби
Известният руски илюзионист и психолог Юрий Горни винаги е казвал, че Ванга е „нормален войник на българските спецслужби“. И че информацията е събирана от камериерки в хотелите и таксиметрови шофьори. „За страната е било престижно да има пророчица, при която да идват тълпи туристи. За „обработка“ избирали известни хора, като писателите Леонид Леонов и Сергей Михалков, актьора Вячеслав Тихонов, академик Наталия Бехтерева, държавни глави на България и Калмикия – Тодор Живков и Кирсан Илюмжинов. Що се отнася до предсказанията – всички помнят тези, които са се сбъднали. А колко не са… Например на Александър Бовин, по това време политически наблюдател, Ванга казва през 1973 г., че СССР до няколко месеца ще влезе с войска в Чили. Но това не става… Очевидно тук българските служби са сгрешили в прогнозата си“, твърди скептикът. Но има и много примери, когато Ванга е казвала на гостите си детайли, които други хора няма как да знаят. Например тя е казала на Сергей Михалков, че има сестра, която е починала, когато е била на 5 години. Напомнила на Вячеслав Тихонов за часовник, който забравил да купи в памет на Юрий Гагарин. Версията за таксиметровите шофьори също е малко вероятна. Известните хора са пътували до Ванга със служебни автомобили – а шофьорите на такива коли не говорят с пътниците. Трудно е да си представим също, че и обикновените хора са споделяли проблемите си с шофьора на автобуса например. Така че можем да заключим, че това е мит.

2-ри мит: Наследницата й ще се роди във Франция
Според помощниците на Ванга, които се грижат за нея цели 20 години до смъртта й – Катерина Ганкина и Витка Петровска, пророчицата никога не е споменавала за такава „приемница“, която щяла да се роди в деня на нейната смърт. Въпреки че живее с мъжа си Димитър 20 години, Ванга е била девствена. Тя не спасява мъжа си от цирозата, като казва: „Съдбата му е такава, ще изгори като вулкан.“ Тя има осиновени деца. Първото момиче Виолета е на 6, когато Ванга я взима, сега е омъжена за богат човек. Второто дете е Димитър Вълчев, който сега е прокурор в Петрич.

3-ти мит: Лекувала хората
Ванга не е лекувала никого, твърди хирургът Иван Петров, който поддържа живота на пророчицата през последните месеци от живота й. Всички рецепти, състоящи се от различни треви, са й приписани от съставителите на многобройните книги за нея. Тя е говорила само с цветята, които, според нея, й съобщавали „космическа “ информация. На болните или на роднините им тя казвала защо болният може да оздравее и сам. И ако е нужно, към кой лекар да се обърне. При това без значение от коя страна е човекът. На въпроса „Кога ще умра?“ никога не отговаря, но казвала загадъчно: „Ела при мен на еди-коя си дата“. Човекът, който не идвал в уреченото време, умирал. Но не е ясно, дали ако бил дошъл навреме, Ванга щяла да продължи живота му.

4-ти мит: Станала много богата
Ванга е от бедно семейство, но и по-късно не забогатява. Домът й в Петрич е не повече от 100 кв. м и няма нищо ценно освен антични кукли и колекция от глинени и медни стомни. Получава малка заплата от Института по сугестология при БАН. „Държавата отчасти е облагодетелствана от нейното име“, казва Ангел Манчев – бившият помощник на Ванга, който водел бюджета й от 1992 до 1996 г. Таксата за местни е 10 лева, а за чужденци – 50 долара. Парите отивали в градската хазна и във фонд на името на Ванга, начело на който е един от нейните кръщелници. „Имаше и много хора, които й благодаряха с пари за вярно предсказание – продължава Манчев. – Една българка, живееща в Австрия, даде 745 000 марки. А най-голямата сума пари й бе дарена през 1994 г. от Цветелин Кънчев – 1,5 млн. марки. Имаше и един забавен случай, когато ревнив мъж, разбирайки от Ванга, че съпругата не му изневерява, от радост изсипва пред нея пачка стодоларови банкноти. Появи се вятър, парите се разлетяха. Аз тръгнах да бягам след тях, но 1000 долара все пак отлетяха. Според моите изчисления Ванга е донесла на хазната 100 милиона долара.“

5-и мит: Предсказала бъдещето на света
Според нейните помощници Ванга нито веднъж не е казвала нещо за бъдещето на света. Политиците идвали при нея с лични въпроси. Основната част от хората, които я търсели, са болни или нещастни. Единственото предсказание е по повод скорошния недостиг на чиста вода на земята. Но това може да се чуе и по радиото.

6-и мит: Не признава църквата
В Рупите днес има църква на името на Света Петка – така наричали и майката на Ванга. Пророчицата я строила със свои средства и дарения. „Тя чувстваше, че тук от земята идва положителна енергия. И до самата си смърт ръководеше строителството“, спомня си началникът на комплекса Серафим Иванов. Две години преди смъртта й, на 14 октомври 1994 г., официалната църква в лицето на патриарх Максим признава Ванга за светица. А днес всяка неделя в нейната църква отец Живко и отец Стефан водят служба.

Радослава Григорова
Стандарт

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.