Години след откриването на гробницата на младия фараон Тутанкамон мистерията около запазения му гроб, за който египтяните твърдяха, че е дело на проклятие, най-накрая се разкри.
Гробницата на фараона е открита от англичанина Хауърд Картър и още с първите разкопки се забелязва, че тя е непокътната. Голяма част от работниците, които са влезли в нея, заедно с откривателя умират при неизяснени обстоятелства.
Тогава суеверните египтяни разпространяват слуха, че това е дело на проклятието на фараона, което е било направено под формата на различни заклинания, за да не се нарушава вечния сън на младия владетел и да не бъдат разграбвани богатствата, които според египетската традиция трябва да придружават мъртвия в отвъдния свят.
Според учените обаче причината за тази масова трагедия е черна плесен. Плесента е покривала цялата мумия на Тутанкамон и се е ширила из цялата му гробница.
Спори на плесента, която представлява малки гъби, проникнала в белите дробове на откривателите, а от белите дробове чрез кръвта се разпространила до мозъка и причинила смъртта.
Черната плесен е известна още като мухъл и за нея се споменава още в Корана. Свещената книга на мюсюлманите съветва, ако човек открие в дома си плесен, той трябва да го напусне и да го изгори, защото плесента е вредна.
Но не всички видове плесен е вредна. Има и благородна плесен – онази, от която е извлечен пеницилинът – първият в света познат антибиотик от изследователя Флеминг.
Има и друг вид плесен, която специално се прибавя към различните сирена като Датско синьо сирене. Тя също е наситена с пеницилин и е полезна за организма.
Теорията, че пирамидите са благодатна почва за развитието на бактерии, които носят смъртоносни вируси е на Филип Ванденбург.
Една от теориите за проклятието на Тутанкамон е, че в гробницата е имало зазидани радиоактивни материали.
Според професор Луис Булгарини е много вероятно египтяните да са използвали атомна радиация за защита на светите места.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.