Будизмът е най-древната и най-адаптираща се към разнородни учения световна религия. Мъдростта на тази философия е достъпна за всеки, стига да припознае най-близките до същността му постулати. Manager.bg събира 20 от най-важните уроци на тази религия, които могат да променят живота.
1. Щастието е вътре в нас, а не около нас. Цял живот търсим щастие навсякъде по света, губим време и енергия да го открием, да получим одобрението на околните или утеха от тях. Погледнете в себе си. Там има всичко, което ви трябва да бъдете щастливи.
2. Бъдете благодарни. За всичко. За доброто и за лошото. Доброто ни прави щастливи, а лошото – мъдри.
3. Празнувайте вашите победи. Не приемайте за даденост всичко, което се случва с вас. Насладете се на всеки успех, дори и на най-малкия.
4. Всеки човек се появява в живота ни с някаква цел. Никой не е случаен. А ние трябва да решим дали да учим от него или да го отхвърлим.
5. Вярвайте. Просто знайте, че в най-тежките моменти Вселената ще ви помогне. Тя не ни дава повече изпитания, отколкото можем да понесем.
6. Не си слагайте всичко на сърце. Някой ден ще съжалявате, че сте страдали за нещо, което не е заслужавало вашите сълзи. Постъпките на другите са просто отражение на това, което се случва в техния живот и нямат никакво отношение към вас. Щастливите хора не причиняват болка на другите. Този, който ви наранява, е дълбоко нещастен. И вие нямате нищо общо с това.
7. Природата лекува. Разходката на чист въздух, съзерцанието на красив пейзаж, звукът на водата, топлината на слънчевите лъчи – всичко това работи за вашето здраве по-добре от всеки лекар. Не се лишавайте сами от най-чистата форма на жизнена енергия.
8. Осъзнаването на проблем е наполовина решен проблем. За да се излекувате, трябва да разберете и приемете вашите слабости и страхове, да насочите яркият лъч на светлината към тях. Единственият начин да се избавите от тях е да преминете през тях. Понякога боли да гледаш истината в очите, но заключването й вътре в нас разболява.
9. Перфекционизмът е илюзия. Отпуснете се. Позволете си да правите грешки и да бъдете щастливи, независимо от резултата.
10. Светът около нас е огледало. Това, което обичаме в другите е отражение на онова, което обичаме в себе си. Това, което ни огорчава в другите е знак на какво трябва да обърнем внимание в самите нас.
11. Умейте да прощавате. Това е нужно преди всичко на вас, а не на този, който ви е обидил. Когато прощавате, получавате покоя и свободата, която заслужавате. Обидата трови душата и пречи да се живее на пълна мощност.
12. Веднъж щом станете искрени, всичко ще се промени. Вслушайте се в себе си. Какво наистина искате? Често, най-сложното е човек да си отговори честно на този въпрос.
13. Обграждайте се с хора, които ви обичат и подкрепят. Отвръщайте им с взаимност. Животът е прекалено кратък да го пропилявате за тези, които не ви вярват и ви критикуват, лишавайки ви от сила.
14. Колкото повече дадеш, толкова повече ще получиш. Това е законът на кармата. Споделяйте мъдрост, любов, талант. Споделяйте лесно и не съжалявайте. Повярвайте, много бързо ще видите колко много в този прекрасен живот се връща към вас.
15. Казвайте „Да!“ на всичко, което ви прави щастливи. И непримиримо „Не“ на всичко, което ви наскърбява. Времето е най-ценният ресурс, който не се възстановява. Ползвайте го разумно.
16. Понякога приятелството свършва. Разделяме се с хора. Това не е непременно лошо. Не означава, че приятелите са били лоши. Просто нашите пътища са се разделили. Запазете ги в сърцето си.
17. Страхът е много добър знак, какво наистина искаме и от какво имаме нужда в този живот. Позволете му да бъде вашият компас и се наслаждавайте на приключенията, към които ви води.
18. Бъдете благодарни на света, за всичко, което имате. Така създавате около себе си пространство за още повече изобилие, привличайки радост, любов, здраве и просперитет.
19. Живейте в настоящето. Това е единственото, което със сигурност имаме в този момент. Миналото е зад нас, бъдещето още не се е случило. Учете се от грешките в миналото, но не зацикляйте на тях, не им позволявайте да ви преследват. Мечтайте за бъдещето, но без фанатизъм. Обичайте настоящето — само, когато живеете „тук и сега“, ще усетите щастие.
20. Колкото се може по-често казвайте и показвайте на близките си колко много ги обичате. Това никога не е прекалено.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.