Учените със сензационно твърдение за „черната смърт“, погубила 20 милиона души през 14 век

0
2985
Нещо твърде любопитно се е случило с околната среда по време на „черната смърт“. Ние, хората, сме ужасни, когато става дума за отношението им към природата. И сякаш тя неслучайно на моменти опитва да ни изтрие от лицето на Земята, пише iflscience, цитиран от obekti.bg „Черната смърт“ през 14. век е добър пример за това – за няколко десетилетия тя погубва 20 милиона души.
Сега ново изследване показва, че тази чума може да е имала и изненадващо положителен ефект върху околната среда. Екип изследователи от Харвардския университет проследяват регионалното и глобалното замърсяване с олово във времето, което се разкрива в редица новаторски анализи на вътрешността на ледовете.
Мините, метелообработването и свързаните с него промишлени процеси отделят много олово в околната среда – както в атмосферата, така и в хидросферата. Оловото уврежда нервната система и храносмилателната система доста тежко – както на хората, така и на животните. То не се среща в околната среда в толкова големи количества, освен в следствие на рудодобива – а той се случва през последните поне 2000 години.
Проследяването на концентрацията на олово в околната среда чрез полярните ледове показва, че по време на „Черната смърт“ – особено между 1349 и 1353 г. – въздухът е бил без олово за първи и единствен път през последните две хилядолетия. Както се оказва, когато толкова много хора умират толкова бързо, добиването на олово става далеч по-маловажно от оцеляването.
„По време на чумната пандемия демографският и икономически колапс прекъсва металопроизводството и оловото в атмосферата спада до нива, които не могат да бъдат засечени,“ пишат учените. Да, по-малко хора означава по-малко замърсяване. Това може да звучи като радикален призив някой съвременен архизлодей да скочи и да спаси света от нас самите, но това не е единственото, което ни остава. Неща като Парижкото споразумение показват, че хората са способни да работят заедно за да се справят с проблеми в огромни мащаби. Така че вместо да чакаме природата отново да си отмъсти за щетите, можем да стигнем до изгодни на всички алтернативни решения, за да променим поведението си.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.