Нещата далеч не са такива, каквито си ги мислите. Точно обратното

Независимо дали сте от хората, които са взели решението да заминат да търсят късмета и реализацията си във Великобритания, все още го обмисляте или просто имате приятел, който е заминал от България, то трябва да знаете едно. Почти 99,99% от всичко, което ви казват за живота на Острова е погрешно. Има редица разпространени митове, които толкова често се повтарят през годините, че сме започнали до такава степен да им вярваме, че дори не се замисляме за това. А не трябва. Защото ситуацията в Европа, а и като цяло в глобален мащаб непрекъснато се променя и ние трябва да сме готови да реагираме адекватно на нея. Така че, ако решите да заминете в чужбина, вижте нещата, които НЕ се случват. За да сте подготвени, а да не се окажете накрая в небрано лозе. И един допълнителен съвет от нас – не се предоверявайте на никой. Колкото и да мислите, че ви желае само доброто. Личен опит.

1. Живота в Англия е далеч по-евтин отколкото този в България. Що се отнася до някои аспекти, като храна, например, да, има доста по-голямо разнообразие на продукти, които не държат непременно високи цени. Но за сметка на това наемите и градския транспорт са в пъти по-скъпи, отколкото у нас.

2. Печели се повече. И тук има две страни на въпроса. Да, сумата, която ще вземете на час тук е по-голяма, но повечето пъти тя отива главно за покриване на наема и сметките ви за телефон, транспорт и тн. Трябва да мине много време, за да започнете да заделяте по нещо.

3. Британците са мили и любезни. Това на пръв поглед е така. Но само на пръв. Да, английската вежливост несъмнено е нещо, с което хората на Острова са известни в цял свят. Но тя е само привидна. За да ви допуснат до себе си и да си изградите приятелски кръг ще ви е нужно много време. И търпение.

4. Има много работа. Благодарение на финансовата криза, работата драстично намаля, което доведе до съкращение на работната ръкаОсвен това, в началото, всеки работи най – ниско платената и най – трудоемката работа. Така че, ако нямате нещо уговорено от България, се пригответе да се поизпотите и то доста.

5. Храната е евтина и качественаКачеството на храната не е на нивото на което трябва да е. Има огромна липса на пресни и узрели продукти. Преобладават полуфабрикатите. Скъпо е да намериш качествени продукти. Ако искаш да се храниш здравословно, струва скъпо. Хората нямат време да готвят, заради забързания начин на живот.

6. Българите си помагатМного рядко се среща някоѝ, коѝто искрено желае да ти помогне. Особено в Лондон, макар да има квартали, в които българите преобладават, по-голямата част от тях търсят интереса и гледат да те издокарат. Българите в чужбина не са задружни. Освен що се отнася до ядене и пиене, тогава нямаме равни.

7. Може да се намери работа, без да се знае езикаОтминаха времената, в които имаше много работа и малко работници и се наемаха хора, които едвам говорят езика. Сега, конкуренцията, за едно работно място, е оргомна. Така че, ако не знаете поне малко английски език, Великобритания не е вашето място.

8. Има възможност за професионално развитие. Такава действително има. Но пак повтаряме, нещата стават бавно и отнемат време. Ако си мислите, че за по-малко от година ще ви повишат, сте в много голяма грешка.

9. Постепенно ще свикна да съм далеч от дома. При някои хора носталгията не се проявява толкова силно и те свикват да живеят в чужбина. Други обаче започват да страдат по дома още след месец, по-тежките случаи дори след дни. Така че не се настройвайте предварително.

10. Приятелите ми няма да ме забравят. Колкото и да се стараете да запазите всичките си отношения в България и колкото и да сте си близки с приятелите си и да сте си обещали, че няма да спирате да комуникирате, искате или не това ще стане. Не само заради часовата разлика, но и поради факта, че просто няма да ви остава достатъчно време да си говорите.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.