Хората, които поне веднъж са пътували със самолет, със сигурност са си задавали въпроса защо няма парашути в случай на инцидент. Френският сайт Sympa-Sympa.com изброява шест причини за това.
1.Самолетът е най-сигурното транспортно средство в света. Рискът от смърт при самолетна катастрофа е едно на един милион, докато вероятността да загубите живота си в автомобилна катастрофа е едно на 5000.
2. Самолетът лети на височина от 10 000 до 12 000 метра със скорост между 800 и 1000 км/ч. В тези условия парашутът е абсолютно безполезен – температурата навън варира между минус 40 и минус 60 градуса по Целзий, а налягането е толкова слабо, че почти няма кислород. Невъзможно е да се оцелее в такава атмосфера.
3. Навлизането в зона на турбуленция може да доведе до паника сред някои по-чувствителни пътници. Това може да създаде тягосна обстановка по време на полета и да направи някои хора непоносими.
4. Повечето от редките самолетни катастофи се случват по време на излитане или кацане. В тези случаи пътниците дори няма да имат време да отворят парашута си заради недостатъчната височина.
5. В момент на очертаваща се катастрофа пътниците изпадат в паника – тогава ще им е много трудно да се концентрират, за да поставят парашута си и да напуснат самолета спокойно.
6. Транспортирането на парашути за 150 души или повече би било твърде скъпо, защото самолетът ще трябва да издържи допълнително тегло и ще има по-малко пространство за багажа на пътуващите. Това ще доведе и до повишаване на цената на билетите, тъй като разходите за парашут са твърде високи.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.