Хората, които поне веднъж са пътували със самолет, със сигурност са си задавали въпроса защо няма парашути в случай на инцидент. Френският сайт Sympa-Sympa.com изброява шест причини за това.
1.Самолетът е най-сигурното транспортно средство в света. Рискът от смърт при самолетна катастрофа е едно на един милион, докато вероятността да загубите живота си в автомобилна катастрофа е едно на 5000.
2. Самолетът лети на височина от 10 000 до 12 000 метра със скорост между 800 и 1000 км/ч. В тези условия парашутът е абсолютно безполезен – температурата навън варира между минус 40 и минус 60 градуса по Целзий, а налягането е толкова слабо, че почти няма кислород. Невъзможно е да се оцелее в такава атмосфера.
3. Навлизането в зона на турбуленция може да доведе до паника сред някои по-чувствителни пътници. Това може да създаде тягосна обстановка по време на полета и да направи някои хора непоносими.
4. Повечето от редките самолетни катастофи се случват по време на излитане или кацане. В тези случаи пътниците дори няма да имат време да отворят парашута си заради недостатъчната височина.
5. В момент на очертаваща се катастрофа пътниците изпадат в паника – тогава ще им е много трудно да се концентрират, за да поставят парашута си и да напуснат самолета спокойно.
6. Транспортирането на парашути за 150 души или повече би било твърде скъпо, защото самолетът ще трябва да издържи допълнително тегло и ще има по-малко пространство за багажа на пътуващите. Това ще доведе и до повишаване на цената на билетите, тъй като разходите за парашут са твърде високи.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.