8 инцидента, които промениха света

0
3862

1. Нефтеният разлив в Мексико

Счита се, че нефтеният разлив в Мексиканския залив през 2010 година е най-опасният, който човечеството е виждало. Загиват 11 души, чиито тела никога не са открити, а размерът на щетите, причинени на околната среда и дивата природа са неописуеми. Сега има много по-силни мерки за безопасност, извършват се чести проверки с надеждата подобно нещо да не се случи никога повече.

2. Инцидентът Хинденбург

Пътуването с дирижабъла Хинденбург е считано за най-бързият начин да се прекоси Атлантика. Дрижабълът е смятан за бъдещето на въздушното пътуване. Със своите изискани ястия, жива музика и комфортни помещения за спане и стая за пушачи, Хинденбур е типичното пътуване за богатите и известните. Но през 1937 се случва инцидент. Дирижабълът се запалва, а огънят се разпространява бързо. Загиват 35 пътници, както и член на екипа. След инцидента навлиза употребата на самолети, който е предпочитан начин за пътуване и днес.

3. 11.09.2001 година

Едва ли е необходимо да описваме събитието. Преди 2001 година пътниците на самолетите могат да носят в себе си различни метални неща като ножици например. Те били отчитани от детекторите, но въпреки това били позволени за пренос в самолетите. Сега, както знаем, мерките за сигурност са огромни, а с тероризма, който е по-ожесточен и осезаем от всякога, можем да си представим какви биха били мерките в бъдеще.

4. Чернобил

Още един инцидент, който няма нужда да бъде описван. След него се повдигат въпроси относно бъдещето на атомните електроцентрали и какви мерки трябва да бъдат взети, за да се предотврати нов подобен инцидент. Някои държави прекратяват употребата им, а други издават нови правила и разпоредби за безопасност. Въпреки всичко, след катастрофата във Фукушима в Япония, понятието за сигурност все още е под въпрос.

5. Бурята в Ню Йорк от 1888 година

Най-жестоката буря в историята на САЩ. Термометрите показват -15 градуса в продължение на месеци. 400 души намират смъртта си – повечето от тях са затрупани под снега с дни. Пътищата са напълно неизползваеми, а хората не са сигурни в безопасността на транспорта. Тогава възниква идеята за подземен транспорт.

6. Пожарът в „Triangle Shirtwaist Factory”

Запомнен като един от най-големите инциденти в историята на САЩ, пожарът избухва в нюйоркската фабрика в един съботен ден през 1911 година. Огънят се разпространява бързо, а повечето от асансьорите не работят. Жените скачат през прозорците, за да се спасят, но повечето от тях изгарят, преди да са успели да стигнат до аварийните изходи. Само за минути загиват 145 души. Всички са шокирани, когато въпреки всички доказателства за небрежност и непредприети мерки за сигурност, съдът признава собствениците на фабриката за невинни. Въпреки това, този пожар води до вземане на много по-сериозни мерки за безопасност във фабриките и заводите.

7. Черната смърт

Стартирала в централна Азия през 1340 година, чумата се разпространява с бясна скорост и скоро 1/3 от населението на Китай страда от болестта. Достигайки до Италия чрез кораб, на който повечето пасажери вече са мъртви, чумата се разпространява, убивайки около 45-50% от цялото население на Европа. След този кошмар навлизат нови правила за спирането на корабите, за да се предотвратят бъдещи зарази.

8. Талидомид

Първоначално продаван в Германия през 1957 година, лекарството Талидомид било представено на пазара като средство срещу тревожността, безсънието и стреса. То бързо става известно по цял свят, а жените си го купуват, защото се твърдяло, че помага на бременните срещу сутрешното гадене. Скоро след популяризирането му обаче, става ясно, че след употребата му са се родили над 6000 бебета с фокомелия. Само 40% от новородените оцеляват, а лекарството веднага е спряно от пазара. Над 10 000 деца са родени с тежки дефекти, което води до по-стриктни мерки относно пускането на различни лекарства. Интересното е, че се повдига и въпроса за тестването на медикаментите върху животни, тъй като Талидомидът първоначално е тестван върху тях, но не показва никакви странични ефекти. Тогава повечето хора твърдят, че тестването върху животни не дава никаква полза.

Източник iskamdaznam.com

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.