1,500 българи събра съборът в Пенсилвания

0
4608

Юбилейният пети български събор, посветен на 24 май, се проведе тази събота в Бенсалем, Пенсилвания. Близо 1,500 души от няколко щата се събраха на Поланка парк, за да се насладят на българска музика и традиционна кухня, да си закупят автентични произведения от български майстори и, разбира се – да се хванат на голямото хоро, което е задължително за всеки един събор.

Организаторите от Българския културен център за Пенсилвания, Ню Джърси и Делауеър бяха подготвили специални изненади по случай юбилея. Един от почетните гости беше легендарният акордеонист Иван Милев, който със своя състав от избрани музиканти с часове не слезе от сцената. Тържествената част започна с поздравителни слова от официалните гости – извънредния и пълномощен посланик на Република България Тихомир Стойчев и генералния консул на Република България в Ню Йорк Милен Люцканов. Поетът Ангел Колев разчувства всички със своята специална реч, посветена на един от най-българските празници – 24 май.

В богатата фолклорна програма участваха изпълнители от различни краища на страната – „Горана денс”, „Босилек”, „101 кабагайди” и много други. С най-голямо въодушевление публиката аплодира малките танцьори на ансамбъл „Горана джуниър” към училище „Христо Ботев” в Ню Йорк, които въпреки жегата и тежките народни носии се представиха като истински професионалисти.

Всички, закупили билети, участваха в томбола с големи награди – някои от късметлиите си тръгнаха със самолетни билети, а всички присъстващи – с усещането за ден, прекаран все едно в България.

Стела Арищиева

 

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.