Крис Досев е републиканец от Флорида и откри кампанията си за Камарата на представителите

Той е морски пехотинец, военен пилот от операция „Пустинна буря“ в Ирак, има бизнес за недвижими имоти и 8 (да, осем!) деца. В ексклузивно интервю за BG VOICE казва, че е американски патриот, но с българско сърце и корени и почти всяка година се връща в родното село на баща си Алеково, край Свищов. Неговото име е Крис Досев, но в Алеково всички го наричат Христо.  Сега Досев иска да бъде новият младши конгресмен от Пенсакола, Флорида.

Историята му обаче тръгва от Чикаго. Бащата на Крис е известен във Ветровития град като бай Досьо. Пристига в Америка през август 1961 година. Няколко месеца по-късно – през октомври, се ражда синът му Крис.

Пътят на бай Досьо от България до Америка минава през няколко държави. Останал сирак, той напуска Родината, когато е едва на 17 години, през 1938-а, и тръгва за Унгария. След края на Втората световна война се мести в Чехия, оттам за два месеца в Германия и после във Франция, където живее 12 години. В Париж се запознава със съпругата си – Мария Долорес. Тя е родена в Страната на баските в северната част на Испания. Мария е бременна в шестия месец с Крис, когато заминават за Америка. „Баща ми започнал без пари, без английски, без роднини тук. Първо работи като чистач и после в завод. Майка ми работи в ресторант“, разказва Крис Досев. Но е бил сръчен – скоро се ориентира към недвижимите имоти и започва да поправя стари сгради, а после да ги отдава под наем. „Без да преувеличавам, от 5-годишен ходех с баща ми по обектите и му носех кутията с инструментите, спомня си Крис. – После в университета започнах да уча финанси и помагах на баща ми с  тази част от бизнеса.“

Крис Досев завършва Университета на Флорида, но с военна стипендия. Там става и командир на батальона. Досев не е единственият известен наш сънародник с диплома от този университет. Там е завършил и изобретателят на компютъра Джон Атанасов.

След като се дипломира, Досев се присъединява към морските пехотинци и е базиран в Пенсакола, Флорида.  През 1991 година по време на първата война

в Ирак пилотира бомбардировач

Intruder Alpha 6. „Летяхме само през нощта и в лошо време. Започнахме операцията в първия ден, обяснява Крис. – Като част от морската пехота ние започваме първи с ударите, преди да минат войските по суша.“

Във Флорида остават много от състудентите на Досев и братята му по оръжие от войската. През 2009 г. се мести да живее в Пенсакола, откъдето сега се кандидатира и за конгресмен. „В началото на март се освободи място в Камарата и реших, че това е възможност за мен да направя нещо за хората тук – имам опит не само като военен, но и 20 години в бизнеса с недвижими имоти, женен съм, с осем деца, пътувал съм доста по света, което ми дава уникален житейски опит като конгресмен“, казва Досев.

Но където и да пътува по света, той никога не забравя корените си. „Баща ми до последно не забрави България“, твърди кандидат-конгресменът. За първи път се прибират в България през 1978 година. На летището разделят семейството и ги претърсват, като ги разпитват повече от два часа. Когато отиват в родното село на баща му – Алеково, са посрещнати повече от топло. „Без да преувеличавам,

цялото село беше излезнало на входа да посрещне своя син

с вълнение си спомня Крис. – Баща ми имаше повече спомени от Алеково от всички други места, където е живял.“ Тогава Крис преплува и река Дунав, за което получава грамота от комунистическата власт.

А там и до ден днешен помнят бай Досьо и познават сина му Крис, защото се връща редовно.

Алеково е село с около 600 жители. Кръстено е на автора на „До Чикаго и назад“ Алеко Константинов. Сега от имота на Досеви е останал само терен, където е била родната къща на Досьо Досев, и един първи братовчед – Георги Георгиев. При него отсяда Крис, когато се прибира от Америка. За последно – през октомври миналата година. „Дойде специално за сбора на Алеково, който не се състоя заради местните избори“, разказва братовчедът Георги.

Той пази спомени от Крис и баща му в няколко снимки. Една от които му е особено скъпа – тази от 10 януари 1979 г., на която баща и син Досеви са заедно след футболен мач на Крис за колежанския отбор. На гърба на фотоса кандидат-конгресменът е изписал на български името си и че снимката е за спомен от Америка.

Местните в Алеково все още помнят Досьо Досев, но не знаеха, че синът му се е кандидатирал за Конгреса. „Нека да се чуе. Да се чуе, цяла България ще чуе, че имаме човек от Алеково“, казва мъж от селото. А друга жена допълва, че е горда от това: „Браво! И в наш’то село има много будни хора!“ В българското село на Крис обаче са песимисти, че той някога ще се завърне. „Твърде голям е за Алеково като усещане, като работа… Както и да го погледнеш“, казва братовчед му Георги. Въпреки че е роден в САЩ,

Крис говори български език

„Симпатичен му е българският. Може да се разбере с всеки. Може да развесели всеки, с когото говори“, казва Георги.

Крис обяснява, че е учил  малко родна реч  в българското училище в Чикаго, но повече е научил от контактите със сънародниците си, с които работи след военната си служба тук. Баща му Досьо Досев става известен с гостоприемството си и услугите, които прави на новодошлите в Чикаго. Той притежава няколко сгради в целия град и предградията, които отдава на добри цени на новите български имигранти, които идват във Ветровития град, особено през 90-те години на миналия век.

„Бай Досьо го познавам от втория ден, в който съм в Америка – 5 август 1993 г., разказва Боян Петров, който е живял в негова сграда. – Беше добър български бизнесмен – чакаше ни на летището, не вземаше много за наем и не искаше депозит.“ По това време сградите на бай Досьо са били пълни основно с българи, които идват с първата голяма вълна емиграция след промените в Родината. Сънародниците ни тук го помнят с разбирането и помощта, която им е оказвал.

Досьо Досев умира в Чикаго през 2005 година. „Той живееше в Линкълнуд и много се гордееше  с дома си, казва синът. – До последно имаше градина в задния двор с домати, чушки, краставици, патладжан, копър. Всяка неделя правеше голяма салата с печени чушки. Никога не забрави вкуса на дома си.“

И до ден днешен Крис има бизнес с недвижими имоти в Чикаго. Той се връща често във Ветровития град заради работата си.

До него неотлъчно е съпругата му Лиса, с която са женени повече от 30 години. „Запознахме се на една сватба. Четири месеца по-късно й предложих да се омъжи за мен, но тя отказа, спомня си със смях Досев. – Шест месеца по-късно се осъзна и каза „да“. Двамата имат трима синове и пет дъщери. Повечето от тях са ходили в България, а някои дори говорят малко български език.

*Мартин Георгиев, Нова тв, също работи по темата от с. Алеково.

Досев:  Не гледам към Белия дом

Консервативен републиканец, който иска край на автоматичното гражданство за бебетата, родени в САЩ

Крис Досев е кандидат на Републиканската партия и казва, че сега е много вълнуващо време за политика в Америка. „Доналд Тръмп направи политическата обстановка много вълнуваща, защото виждаме огромна политическа дейност, която нямаше да я има, ако той не беше кандидат. Тръмп накара хората наистина да поставят под въпрос дали хората във Вашингтон, които ни представляват, наистина го правят“, казва Досев. Той е привърженик на имиграционна реформа, която гарантира сигурността на страната. „Трябва да сме сигурни, че може да контролираме хората, които идват в страната – кои са те, откъде идват и какви са им мотивите. Предполагам, че хората в България искат същото за тяхната страна, въобще навсякъде. Основното задължение на всяко правителство е да защитава своите граждани и държавата, смята Досев. – Това не означава, че аз съм против имиграцията. Но когато правителството се проваля в това, и нашето се е провалило в осигуряването на такава система, нещата трябва да се променят.

Досев иска градовете убежища за имигранти (какъвто е Чикаго) да бъдат оставени без федерално финансиране, да се засили програмата e-Verify, която проверява легалния статут на кандидатите за работа и обявяването на английския език за официален. Най-противоречивата му позиция обаче е за прекратяването на 14-ата поправка на конституцията, която гарантира американско гражданство на всички деца, родени на територията на САЩ.

„Има много българи, които са спечелили зелена карта и са дошли тук например. И повечето американци нямат проблем с това, обяснява Досев. – Но когато правителството е отворило широко портите си и няма система за контрол, особено с оглед на последните събития от Европа, хората се ядосват и са недоволни.“

Досев иска връщането на позициите на САЩ като доминираща сила на световната сцена. „Стратегията [на Обама] да „водим отзад“, както направихме в Либия, е много проблематична. Светът очаква от Америка лидерство. Когато САЩ не осигуряват това лидерство, се отваря вакуум и това усложнява ситуацията в света. “

Крис Досев подкрепя традиционните консервативни идеи – противник на абортите, Обамакеър и привърженик на балансиран бюджет и втората поправка на конституцията, която разрешава носенето на оръжие.

Когато го питам дали Белият дом е в полезрението му, Крис казва с усмивка: „Виждал съм го няколко пъти. Но не, не мисля за Белия дом. Това, което искам, е да спечеля изборите и да представлявам добре хората от Югозападна.

 Източник

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.