Българи по света

0
3764

Броят на тези, които напускат България заема застрашителни размери, по-доброто възнаграждение навън примамва хората, които предпочитат да мизеруват в чужбина, но да спестят някой лев, тук заплащането е по-ниско и трудно се намира работа.

Освен Англия привлекателна дестинация за гастарбайтерите е и Испания ангажиментите им са или на полето, или в строителството, а за жените в домакинството, или да гледат възрастни хора. [Испанците наемат нашенци, защото са много по-работливи от тях, но им струват по-евтино.

Над 350 000 са българите в Испания. Земите на Калабрия и Сицилия в Италия се обработват от българи и чужденци. Броят на българите в Италия по последни данни за 2019 година са над 60 000 души, като най-много са концентрирани в Сицилия и Калабрия – Южна Италия.

От години в Сицилия има изнесли се благоевградски ромски кланове, които работят каквото им падне, но не се връщат в родния град. Броят на българските граждани в чужбина по преценка на дипломатическите ни представителства за 2016 г. е над 3 милиона и половина. Според други, този брой е много повече. Реално, точният брой на българите в чужбина е неизвестен. Приблизителни данни дава

Уикипедия за периода 2013- 2016 година, днес обаче броят на нашенци зад граници, драстично се е увеличил.

Българи в Австрия Най-малко 30 хиляди души. Най-много във Виена.

Българи в Аржентина Около 80 хиляди българо-аржентинци.

Българи в Белгия По официални данни около 8 хиляди души (2010г.). Най-много в Брюксел и Гент.

Българи в Бразилия Около 60 хиляди българо-бразилци.

Българи във Великобритания Над 200 хиляди българи живеят, работят и учат във Великобритания. Най-много в Лондон.

Българи в Гърция Около 150 хиляди души.

Българи в Германия Около 150 хиляди души. Най-много българи има в Нордрайн-Вестфалия, която е гъсто населена и добре развита (20 хил. души). Statistisches Bundesamt. 20% от българите в Германия са женени за немци.

Българи в Канада Около 70 хиляди български граждани. Най-много в Торонто. Според Statistics Canada броят на българите в Канада е най-малко 27 260.

Българи в Люксембург Около 1300 души.

Българи в Русия Около 35 хиляди души.

Българи в САЩ Около 300 хиляди души от българско потекло, повечето скорошни емигранти. Най-много в Чикаго (50 хил.) (200 хил според друг източник), Вашингтон, Калифорния. На старото преброяване 2000 в САЩ 55 000 души са определили български за свой етнически произход, 28 565 души (45, 34%) са отбелязали, че говорят в къщи на български език, a 93 000 са общо тези, които са обявили български и частичен български произход, от обявилите единствено български произход най-много живеят в Калифорния – 7 845, Илинойс – 6 000, и Ню Йорк (щат) – 5 973 (2000г.), това съобщава „Новини Лондон..

Българи в Испания За българите, Испания е сред най-предпочитаните страни за емиграция. Най-много българи има във Валенсия, Мадрид, Хетафе (предимно от Шуменско). По данни от 1 януари 2013 г. на Националния статистически институт в Испания, 169 631 българи са били адресно регистрирани в общините (със 7780 по-малко в сравнение с предната година). Около 30 000 са подрастващите в училищна възраст. По други неофициални данни, българите в Испания са около 350 000 души.

Българи във Франция Около 35 хиляди души. Най-много в Париж, Лион, Марсилия, Страсбург, Тулуза. Българи в Южна Африка – Около 20 хиляди души.

Българи в Австралия и Нова Зеландия Около 20 хиляди души. Най-много в Сидни (6 хил. души).

Българи в Казахстан Около 7 хиляди души.

Българи в Португалия Около 70 хиляди души.

Българи в Обединени арабски емирства Около 5 хиляди души.

Българи в Унгария Около 9 хиляди души

Българи в Чехия Около 7 хиляди души.

Българи в Швеция Около 5 хиляди души.

Българи в Ирландия Около 4хиляди души.

Българи в Швейцария 4, 500 по данни от преди няколко години

Българи в Нидерландия 21 хиляди официално регистрирани (данни от 2013г.)

Българи в Дания Около 7 хиляди души.

Българи в Словакия Около 2 хиляди души.

Българи в Норвегия Около 2 хиляди души.

Българи в Полша Над 2000 души.

Българи в Израел Около 1000 души.

Дълъг е списъкът с държавите, приютили нашите гастарбайтери зад граница. Сред тях малко са тези, които са успели да намерят работа, която отговаря на образователния им ценз у нас и тези, които са в чужбина, за да учат. Останалите търпят несгоди, за да припечелят някой лев, далеч от родината.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.