Почти всеки е чувал името Христофор Колумб. Дори и да не знаете, че той е мореплавател и търговец, със сигурност сте чували, че е известен като откривателя на Америка.
На днешна дата през 1498 г., по време на третата си и предпоследна експедиция, Колумб акостира на континентална Америка при Венецуела.
В този ред на мисли ще ви разкажем малко повече за него. Не очаквайте да научите кога е роден или от какво семейство е великият мореплавател, а се пригответе да разберете пет мита около личността му и тяхното разяснение.
Ето ги и тях:
Христофор Колумб е откривателят на Америка Милиони хора са живели на континента хиляди години преди тази земя да се нарича Америка, а историци и археолози и до днес не са сигурни кога точно са се заселили хора там. Викингът Лейф Ериксон е пътешествал до Гренландия и днешна Канада още през X- XI в.
Това, което реално открива Колумб, е Бахамският архипелаг и след това острова, някога наричан Испаньола, днес разделен на Хаити и Доминиканската република. При следващите си пътешествия той пътува още по на юг до Централна и Южна Америка, но в действителност никога не се е доближил до земите, наричани днес САЩ.
Колумб донася сифилиса в Европа Дали Колумб и екипажът му са отговорни за появата на сифилиса е силно дебатиран въпрос. Може би е съвпадение, че епидемия от сифилис избухва в Неапол през 1494 година само две години след първото посещение на Колумб в новите земи.
От друга страна древните гърци описват заболяване, което силно напомня на симптомите на сифилис поне хилядолетие преди пътешествията на Колумб. Освен това днес изследователите вярват, че е имало епидемия от сифилис и през XIII век в английските пристанища.
Въглеродното датиране и ДНК анализ на кости от заразените области подкрепят теорията, че сифилисът е бил световно разпространено заболяване далеч преди пътуванията на Колумб.
Колумб не е направил нищо значително Макар и мореплавателят да е грешал за доста от нещата, с които е известен, той има своите постижения. При пътуванията си той установява т.нар. „търговски ветрове“ – морски пътища и географски ширини, в които вятърът духа по посока на Карибите и обратно към Европа.
Също така, въпреки че Колумб не е първият европеец, който е стъпва в Новия свят, той е първият, който остава. Днес може да се спори дали колонизацията и всичко, до което тя води, е била добра или лоша за човечеството, но не можем да отречем директното влияние на Христофор Колумб в бързото и радикално променяне на света.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.