„Народ, който не храни своята армия, ще храни чуждата!”

Българската история е изпъстрена с низ от победи на армията ни. Предците ни са имали боен дух и себеотрицание. Патриотизмът и защитата на Отечеството са били преди всичко. За 66 години България, възродила се от пепелта на робството, води 4 войни. Чудеса от храброст по фронтовете и безотговорни политици и управляващи.

До идването на ”демокрацията” България имаше една от най-мощните и оборудвани армии на Балканите. Постоянният състав беше около 150 000 души с мобилизационна готовност за 500 000 бойци. Оборудването беше последна дума на техниката. Имахме над 300 самолета, над 3000 танка, четири подводници, ракетни поделения, отлично сложена комуникационна техника и всичко необходимо за съвременната отбрана. Границите ни се охраняваха надеждно. Там, където трябваше, имаше заредени майбахове с готовност да посрещнат врага.

Имаше и необходимите фортификационни съоръжения. Имаше и помощни стопанства към поделенията, които подпомагаха разнообразната храна на войниците. За населението бяха подготвени укрития и надеждна техника за оповестяване. Гражданството се подготвяше за действия при необходимост. Имаше Гражданска отбрана, учениците имаха и теоретично, и практическо обучение. Имаше Доброволна организация за отбрана. Провеждаха се санитарни и какви ли не курсове в това направление.

Имаше и достойни, отлично подготвени и всеотдайни командири и войници. Всичко това се постига с много труд и средства, но е в интерес на сигурността. По този повод Тодор Живков казваше: „Ако не ни е военният бюджет, няма да ни стигнат складовете да ни поемат стоката.”

Какво стана със славната ни армия след идването на „демокрацията”? Политиците и управляващите се изгавриха с българската армия. За министри на отбраната бяха назначавани безотговорни хора и хора, нямащи нищо общо с военното дело. То бяха адвокати, театрали и какви ли не. Само Ангелов беше в час, но нищо не направи.

Премина се към наемна армия. Аз не знам някъде наемната армия да е побеждавала. С трабанти и с фанфари влязохме в НАТО. Не знам НАТО против кого е, след като няма Варшавски договор.

Сега министър на отбраната е мозеристът земеделец Николай Ненчев. Това проамериканско пале не знам дали е хващало мотика или някакво оръжие. Иска да изпраща пехота в Сирия и се ежи на Русия с флотилия в Черно море. А сегашният върховен главнокомандващ – президентът Плевнелиев, се върти като пумпал пред почетните караули. Непрекъснато прави гафове и говори против Русия.

Хисто Христов-Референта, 
retro.bg

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.