Българите, които живеят и работят зад граница, са изпратили на близките си тук 293,9 млн. евро от януари до края на април, сочат данните на БНБ. За същия период  преките чужди  инвестиции в България са над два пъти по-малко. За първите четири месеца от годината чуждите капиталовложения възлизат на едва 125 млн. евро, което е с 269,9 млн. евро (68,2%) по-малко от същия период на миналата година. Само за април инвестициите са 26,8 млн. евро, при 178,4 млн. евро година по-рано. Но трябва да се има предвид, че в данние на БНБ не влизат най-малките суми, които се превеждат от чужбина, както и парите в брой, които внасят емигрантите.

Реално емигрантите изпращат много повече средства в България от официалните данни и реално са  най-големият инвеститор в страната.

От януари до април изпратените пари от емигрантите са с 3,9 млн. евро повече от същия период на миналата година. Само за април българите в чужбина са превели на близките си с над 1 млн. евро повече, отколкото година по-рано. От началото на годината най-много пари са дошли от сънародниците ни зад граница през март – 81,1 млн. евро. Очаквано, най-малко са били през януари – 65 млн. евро. Основните парични трансфери на българи идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция. С парите от емигрантите много български семейства закърпват семейния си бюджет.

Част от емигрантите използат спечелените в чужбина пари и за да си купят имоти в България. Така парите на емигрантите помагат за развитието на родната икономика.

Източник: Стандарт

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.