Българка става шеф куратор в Националната галерия на Канада

0
3688

Българката Катерина Атанасова застава начело на отдела за канадско изобразително изкуство в Националната галерия в Отава(NGC). Сънародничката ни ще заеме поста на 1 декември, съобщиха на интернет страницата на културния институт. В момента Катерина Атанасова e шеф куратор и директор на изложбите в McMichael Canadian Art Collection в Клайнбърг, Онтарио.

Българката ще замени на поста доайена Чарли Хил, който го е заемал в продължение на 42 години. Работата на Атанасова ще се изразява в развиването на колекциите от канадска живопис, скулптура, графика, рисунки и декоративни изкуства, създадени до 1980 г. Уважаваната специалистка ще отговаря и за новите постъпления в сбирката, ще организира изложби и ще ръководи преустройството на постоянната експозиция.

В биографията си, Катерина Атанасова има 20-годишен опит в различни художествени галерии, музеи и обекти на културното наследство. Организирала е над 30 национални и международни изложби. Автор е на мащабното изследване „Свещеното изображение на иконата: Светът на Вярата”. Атанасова е помощник-инструктор в Департамента по визуални изкуства в третия по големина канадски университет в Торонто. Там тя изследва възникването на градската култура в Канада от края на XIX в. и началото на XX в.

Сънародничката ни пристига в страната през далечната 1990 г. Завършила е магистратура по средновековни изследвания в университета в Торонто и бакалавърска степен по История на изкуството в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.