Столетниците в италианското село Ачароли са над 300, което е същински феномен. Ето защо, америакански и италиански учени се заемат с изучаването на начина им на хранене и по- конкретно, откриват тяхната тайна за здраве и дълголетие. пише в. „Дейли мейл“. Медията съобщава, че розмаринът е чудодейната подправка, която удължава живота на жителите на Ачароли.

Подправката редовно влиза в големи количества в ястията на местните пенсионери, като освен че удължава живота им, ги поддържа вотлично здраве.Освен че са столетници обаче, те нямат и сърдечно- съдови заболявания, а болестта на Алцхаймер им е непозната.

Селцето Ачароли има няколко хиляди жители и се намира до курорта Салерно. То е сгушено между морския бряг и планината.

Местната кухня включва големи количества розмарин в ястията. Проф. Алън Мейзъл от университета в Сан Диего се похвали, че заедно с италианските си колеги са първите учени, които са получили разрешение да изучат столетниците от Ачароли. Екипът ще вземе кръвни проби от столетниците и ще им раздаде въпросници за попълване относно диетата и начина им на живот.

Освен с микробите, розмаринът се бори ефективно и с кожни и ставни проблеми. Наричан още морска роса, бабин косъм или ливанче, преустановява загубата на косми при косопад, успешно се бори с пърхота, целулита и възпаленията по кожата.

 

Незаменим лек е при метеоризъм, главоболие, виене на свят, невроза, невралгия, ставни заболявания. Ценен и заради способността си да подобрява паметта, концентрацията и кръвообращението.

Страдащите от ниско кръвно също трябва да знаят, че ливанчето е билката, подходяща за тях. Тази уникална билка бързо и ефективни лекува кашлица, възпаления на бронхите. Тя е безопасна и много полезна за страдащите от астма, пише Позитивни новини.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.