„Изборът е наш“. Свят без пари? (документален филм)

0
3514

Всичко на този свят се случва на хората заради пари. Това звучи доста банално и цинично, но съвсем не е така. От болестите до бомбардировките, от просеците на улицата до най-модерните частни самолети и яхти – всичко е свързано с парите. Парите и идващите с тях ценности, власт, мощ. Затова хората могат да приемат абсолютно неприемливи неща за нормални, с единственото оправдание – парите.

Как съвременната банкова система превръща всички в длъжници и заробва хората заради нуждите им, студентите – заради образованието им, заробва институциите…

„Изборът е твой“ започва с подреждане на аргументите, формиращи човешкото поведение. Продължава със законите. И стига до логичното продължение – парите. Корупция, лишения, контрол…

„Добре е че хората в страната не разбират финансовата и банковата ни система, защото ако разберяха, на другия ден щеше да има революция“, казал го е Хенри Форд.

И още много в документалния филм „Изборът е твой“, със субтитри на български

Добре, но възможен ли е свят без пари?

Проектът „Винъс“ предлага алтернативна визия за това какво може да бъде бъдещето, ако приложим това, което вече познаваме, за да се постигне устойчива нова световна цивилизация. Той призовава за прецизно преначертаване на нашата култура, в която вековните недостатъци на войната, бедността, глада, дълга и ненужното човешко страдание се възприемат не само като нежелателни, но и като напълно неприемливи. Всичко по-малко от това ще доведе до продължаване на същите проблемите, присъщи на днешния свят.

Нито капитализъм, нито комунизъм, нито социализъм, нито фашизъм. Обществото трябва да избере различен от тях модел.

Основателят на проекта „Винъс“ Жак Фреско – футурист, индустриален дизайнер, социален инженер, почина през 2017 год. на 101 години.

Част 1 6:16 – въведение и преглед на културните и екологични условия, детерминантите на поведението, за да разсее мита за „човешката природа“. Науката за поведението е важна – но до голяма степен липсваща съставка в нашата култура.

Част 2 23:28 –  оспорва ценностите, поведението и последствията на нашите социални структури и илюстрира как нашата глобална парична система е остаряла и все по-недостатъчна, за да отговори на нуждите на повечето хора. Критичното разглеждане на банковите, медийните и наказателноправните системи разкрива тези институции за това, което в действителност са: инструменти за социален контрол, управлявани от установения политически и икономически елит. Ако остане сегашния курс, познатите цикли на престъпността, икономически бум и бюстове, война и по-нататъшно унищожаване на околната среда са неизбежни.

Част 3 47:03 – обяснява методите и потенциала на науката, предлага решения, които можем да приложим в момента за премахване на използването на невъзобновяеми енергийни източници. Визията на проекта „Венера“ за изграждане на нов световен ред, „редизайн на културата“, където всички се радват на висок стандарт на живот, без робство и дълг, като същевременно защитават околната среда.

Част 4 1:19:09 – обяснява как не само архитектурата и социалната структура имат отчаяна нужда от промяна, а и нашите ценности, които се предават през поколенията от векове. Те също трябва да бъдат актуализирани до нашата технологична епоха, което има потенциала да премахне днешните общества, ориентирани към недостиг.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.