Българският домат е най-вкусен в света. В това са убедени всички чужденци, които идват в страната ни, както и българите, които се връщат от почивка или командировка зад граница. Но на какво се дължи уникалният вкус?

“Основно на микроклимата – съотношението на ниски и високи температури в рамките на денонощието е оптимално, както и средната влажност на въздуха”, твърди пред „24 часа“ Пламен Сапунджиев, собственик на 120 дка оранжерии.
Най-хубавите домати ставали в по-южните райони – Сандански, Кресна, Хасково, Първомай и т.н. Но и в останалите части на страната се добивала добра продукция, защото цялата територия на България попада в един климатичен пояс и разликата между север и юг не е голяма.

“Наскоро бях на изложение в Швеция. Там французи реагираха, че никъде по света не са яли домати като нашите, а страната им е голям производител”, коментира и Мариана Милтенова от съюза на градинарите. Според нея вкусът на българските домати се дължи на комплекс от фактори и характеристики – слънце, почви, начин на отглеждане, сортове.

“Нещо повече – чужди сортове, които иначе не са толкова вкусни, когато ги отглеждаме на българска територия, подобряват значително качествата си”, обяснява доц. Даниела Ганева от института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив.

По думите й освен климатичните условия много важни са агротехническите мероприятия като подхранване на терена, което влияе както на химичния състав, така и на външния вид на плодовете. “Торенето е важно. Всяка култура има определени изисквания към хранителните вещества в почвата. Когато това се прави прецизно, добивите са максимални, а качеството на продукцията – отлично”, допълва ученият. В началото на почвата се дава азот, а при завръза – калий. Нужно е също така и оптимално поливане. При зреенето то трябва да се увеличава.

Наскоро слухове за пореден път “забраниха” българските розови домати. В началото на месеца в много сайтове беше повторена информация от 2013 г., според която регламент на Европейската комисия предвижда спиране на продажбата и дори размяната на несертифицирани семена. А от такива се произвежда голяма част от българските зеленчуци, включително и розовият домат “Биволско сърце”.

Няма регламент на Европейската комисия, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци, категорично опровергаха “новината” от земеделското министерство. Оттам уточниха, че през май 2013 г. ЕК предлага за обсъждане проект на регламент за производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, т.е. семена. Същият е отхвърлен с огромно мнозинство от Европейския парламент на 11 март 2014 г. (650 гласа “против” регламента и само 15 “за”).

Източник:kmeta.bg

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.