Защо се гледаме в огледалото? Като че ли в повечето случаи е, за да проверим критично визуалните си недостатъци… И почти всеки път си казваме: „прическата ми не е наред“, „лицето ми е твърде бледо“, „ох, излезли са ми бръчки“, „надебеляла съм“… И моментално се разстройваме и започваме да се ядосваме. А огледалото улавя нашите емоции и ни ги връща в удвоен размер. Освен това, то не само отразява, но и поглъща (а значи и помни) попадащата в него енергия. От древни времена, чак до днес се е утвърдила непоколебима вяра в магическите и мистични свойства на огледалата.
Още преди векове е било популярно следното гадаене с огледала: две огледала са се поставяли едно срещу друго, палели са се свещи и гадателите са се съредоточавали в образувалия се визуален, дълъг коридор, чакайки там да се появи образът на бъдещето. Преди мистичния ритуал е било наложително всички икони в къщата да се покрият с платнища, кръстовете да се свалят от вратовете и да се настъпят – тези действия символизирали отричането от помощта на светите сили! Може би именно и заради това е дошло поверието, че сам Сатаната е подарил на човека огледалото, за да не бъде самотен и да може да провежда вечна беседа със самия себе си. Ако това действително е било така, принцът на Мрака е разсъждавал правилно: днес, психолозите са доказали, че в повечето случаи самотата просветлява ума, но вътрешният диалог (своего рода раздвоение) внася смут в душевния мир…
Още един любопитен щрих: преди векове на жените е било забранено да се гледат в огледало по време на „нечистите периоди“ – в дните на месечния цикъл, бременността и първите седмици след раждането. В различните страни от Европа хората са имали суеверно отношение към „сатанинския“ предмет – на много места е било прието огледалата да се поставят с лице, обърнато към къщата на зъл съсед или близко разположени „вредни“ сгради, като промишлени здания, болници, затвори, транжорни. Всичко това се правело заради вярването, че по този начин лошата енергия няма да влезе в дома, а ще бъде отразена и върната обратно там, откъдето е дошла.
В Испания са зашивали множество малки огледалца по дрехите на бебетата: считало се, че стъклените повърхности ще отблъснат завистливите погледи на лошо-мислещите хора и ще ги върнат като бумеранг обратно към тях.
Странно, но и днес, в ерата на развитите технологии и прогресиращата наука, ние продължаваме да вярваме в магическите свойства на огледалата. Притесняваме се, когато счупим огледало да не би да ни споходят години на лош късмет и нещастна любов, внимаваме да не се огледаме в някое от строшените късчета, за да не ни „хване“ злощастната съдба… Когато сме забравили нещо и се наложи да се върнем обратно вкъщи, за да го вземем, не пропускаме да се огледаме, за да се „предпазим“ от суеверието, че денят ни ще тръгне наопаки… Ако почине близък покриваме огледалата с плат, опасявайки се, че иначе душата на умрелия ще проникне в отражателното стъкло и никога няма да намери мир и покой…
Дали това наистина е така или не, все още не е абсолютно доказано. Тези теории си имат както поддръжници, така и хора, които тотално ги отхвърлят. Но ако все пак и Вие сте от тези, които макар и мъничко вярват в мистичната сила на огледалата, ще споделим с Вас няколко съвети от древни времена:
* Не поставяйте огледалото твърде ниско или твърде високо: ако има такъв дисбаланс и се налага всеки път да приемате неудобна стойка, за да се огледате, отражателното стъкло ще се зареди с негативна енергия.
* Вярва се, че огледалата, отразяващи ни в цял ръст убиват вътрешната ни енергия.
* Не поднасяйте огледало към бебе, вярва се, че това ще забави растежа на зъбки или говора му.
* Не се хранете в близост до (или още по-зле: срещу) огледало, поверието гласи, че така ще „изядете“ красотата си.
* Другото суеверие, свързано с красотата е, да не се заглеждате в огледало, когато е полутъмно в стаята или на свещи – ще помрачите красотата и щастието си.
* Не приемайте като подарък вещ, която има огледало – вярва се, че тя носи заряда и мислите на подаряващият я.
* Не поставяйте огледало с лице към леглото: магьосниците са вярвали, че нощните кошмари, главоболието, хроничното безсъние и дори помрачаването на здравия разум, са Ви в „кърпа вързани“!
* Никога не се оглеждайте в огледало, когато сте тъжни, болни или недоволни! Не говорете лоши думи под свой или чужд адрес пред огледалото! Вярва се, че то ще умножи негативната енергия, която излъчвате и ще я върне обратно към Вас.
* Вярва се, че някои огледала излъчват силна, отрицателна енергия, особено, ако са „ставали свидетели“ на грозни сцени – насилие, кавги, мизерия. Също така не е добре да вземате в дома си огледало от къща, в която е починал някой. Ако все пак това се случи и Ви е жал да го счупите, измийте повърхността му със светена вода и го напръскайте с китка здравец и тамян, докато казвате : „Всичко лошо си отива, светлината побеждава тъмнината. Нека бъде светлина и добрина!“
Гадателите казват, че ако не сте сигурни в заряда и историята на Вашето огледало, можете да го проверите по следния начин: запалете църковна свещичка пред него. Ако пламъкът бързо угасне или пращи, направете горе-посоченият ритуал или разбийте огледалото извън дома!
* Ако сте счупили огледало – не се оглеждайте в нито едно от парченцата, съберете ги с метла, като метете в посока външната врата и си повтаряйте – „Това е за добро. Лошият ми късмет си отиде!“
Едно от първите обяснения за огледалния феномен е дал известният астролог и гадател Парацелс. Той вярвал, че огледалото е тунел между два свята: физическия и отвъдния. И чрез този тунел се пренася информация или енергия. Между другото, на база теорията на Парацелс, лекарите от миналото са ползвали огледала за хипноза и различни видове внушения.
Удивително, но повечето от съвременните изследователи, сблъсквайки се с феномена на огледалата, не считат за безпочвени твърденията на своите предшественици. Те вярват, че огледалото, както и всяка вещ е заобиколено от аура. Около блестящите и гладки предмети има плътно поле, което практически отделя деликатно лъчение. Учените са достигнали до извода, че след като огледалото е способно да отразява много фини, невидими енергии, то е напълно възможно и да улавя човешките чувства и емоции. Именно заради това е и съветът да не експериментирате с огледалата: не се опитвайте да предсказвате бъдещето, да викате духове или да правите магии с негова помощ!
… И така, нека се върнем към това, с което започнахме в началото: весели или огорчени, всеки път, когато поглеждаме в огледалото „запечатваме“ в лъскавата му повърхност своя образ и емоции. Затова, вярваме или не, няма да навреди, (а напротив!) ако се оглеждаме с усмивка, без злоба, тъга или излишна критика. Спомнете си за съветите на една от най-красивите жени в света – Моника Белучи, която казва: „Аз се харесвам такава, каквато съм! Всеки път, когато се погледна в огледалото се усмихвам, не търся недостатъци и се радвам на себе си!“

belladonna-bg.com

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.