Наш сънародник предизвика истински фурор в Южна Корея, стана телевизионна звезда

0
4280

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко години е и телевизионна звезда. За мащабите на корейския шоубизнес това е забележително постижение.

Трудно може да измине 200 метра, без някой да го спре за автограф или снимка, и това съвсем не е шега! Мишо Ашминов е неизменна част от най-гледаното готварско шоу в Корея, което се излъчва всеки понеделник по телевизия JTBC. Шоуто се казва „Погрижи се за хладилника ми“ и във всеки епизод участва популярна личност, която пристига в студиото с… хладилника си. Буквално! Хладилникът се изпразва, изнася се, а понякога дори се сваля с кран от дома на участника и се транспортира до студиото. След щателен анализ на съдържанието специалистите в предаването се изправят пред предизвикателството да сготвят най-вкусното ястие с продукти от хладилника на гост звездите.

За тази цел имат само 15 минути, а съревнованието понякога е наистина ожесточено. Регламентът на „Погрижи се за хладилника ми“ включва кулинарни битки между най-добрите готвачи в Корея „Независимо дали печеля, или губя в кулинарните битки, за мен вече е победа, че във всяко предаване говоря за България или готвя български ястия, когато е възможно“ – казва скромно Мишо Ашминов, който всъщност много често побеждава корейските готвачи, дори когато става дума за традиционно корейско ястие.

Той е единственият чужденец сред осемте готвачи на шоуто и популярността му става повод много корейци да започнат да се интересуват от България, да я посещават и дори да учат български език! Трудно можете да намерите място в ресторанта му без предварителна резервация, но пък винаги ще бъдете посрещнати като скъпи гости. Мишо и екипът му са създали не само автентична атмосфера в ресторанта с цветното име „Зелен“, но и често събират там българската общност в Корея.

Напълно благотворително ресторантът осигурява храна за православната църква в Сеул на големи християнски празници, както и за студентите по Българистика в Hankuk University of Foreign Studies на 24 май. Това определено превръща красивия готвач в един от най-добрите ни културни посланици в Азия. Както и българин, чиято история непременно трябва да познавате!

Можем на шега да го наречем „Стоичков на Корейския полуостров“, но по-важно е да запомните името му, защото е един от малкото добри примери за това как с упоритост и много труд човек може да успее по света именно защото е българин! И се гордее с това!

Източник: avtora.com

 

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.