На 20 юли 1973 г. в Хонконг скоропостижно почина Брус Ли – най-популярният в света актьор от китайски произход

Той беше само на 32 години. Загадката на смъртта му и до днес не е разгадана.

Брус Ли е роден на 27 ноември 1940 г. в Сан-Франциско. Баща му – Ли Хой Чен, е актьор в кантонската китайска опера, а майка му – Грейс Ли, е наполовина германка, наполовина китайка. Като дете Брус носи името Ли Сяолун, в превод от китайски „Малкият Дракон“. В юношеството му го наричат Ли Чженфан. Но в свидетелството му за раждане, издадено в Сан-Франциско, фигурира с името Брус Ли.

Още на тригодишна възраст Ли се снима във филма „Златната врата на девойката“, а на шест години – във филма „Раждането на човечеството“.

Следват и други роли в киното. На 18 години юношата побеждава в междуучилищните състезания по бокс и след това започва сериозно да се занимава с кунг-фу. На 19 години Ли заминава за САЩ. В Сиатъл започва работа като келнер в ресторант, собственост на позната на баща му. След като завършва Техническото училище „Едисън“, младият Ли постъпва във философския факултет във Вашингтонския университет. Там се запознава с бъдещата си жена Линда Емери. През 1964 г. двамата се женят и впоследствие в семейството се раждат двете им деца – синът им Брендън и дъщеря им Шенън.

Брус Ли започва да се снима във филми и телевизионни сериали, демонстрирайки в сюжетите им уменията си по бойни изкуства. Отваря и собствена школа за бойни изкуства, в която преподава своя собствен стил кунг-фу джиткундо. Но Ли е недоволен от кариерата си в Америка. Главни роли обикновено не му дават. През 1971 г. той решава да се върне със семейството си в Хонконг, където по това време създадена новата киностудия Golden Harvest. Директорът й Реймънд Чоу дава на Брус главната роля във филма „Големият бос“ и му предоставя възможността сам да поставя бойните сцени. Филмът има голям успех. Следват филмите – „Юмрукът на яростта“ и „Връщането на дракона“, които превръщат Ли в суперзвезда.

Мрачните предчувствия.

Вероятно младият актьор не се радва много на успехите и милионните хонорари. Той изпада в депресия и често повтаря, че няма да доживее до 33 години. През юни 1973 г. от покрива на дома на семейството на Ли в Хонконг пада огледалното човече, което Брус смята за свой талисман, който го защитава от зли духове.

През юли Ли заедно с тайванската актриса Бети Тинг Пей работят над филма „Игра на смъртта“. Веднъж той посещава Бети в стаята й в хотела, за да поработят над ролята и изведнъж се оплаква, че му е лошо; той ляга да спи и повече не се събужда. Аутопсията показва, че е починал от аневризма в мозъка.

Кой е причината за кръвоизлива в мозъка на младия човек?

По този повод се разпространяват различни версии.

При аутопсията в стомаха на актьора са открити вещества, които се образуват при употребата на леки наркотици, например марихуана, но концентрацията им е незначителна.

Намирайки се в хотелската стая на Бети, Ли се оплаква от силно главоболие. Бети му дава препарата „Екваджестик“ срещу мигрена, който съдържа аспирин и мепробамат, който има слабо наркотично действие. Мепробаматът не е опасен, но с други фактори може да предизвика оток на мозъка. Тази версия се разпространява като официална.

Гибел от ръката на „Триадата“

Като юноша Брус има сблъсъци с китайската мафия, с прочутата хонконгска „Триада“, която дори го преследва.

Килър може да е убил Брус Ли с помощта на легендарната техника „отсрочена смърт“: човек може да умре един месец и дори година след нанасянето на удара. Два месеца преди смъртта му до Ли доближава непознат и му предлага помощ да изпълни един боен трик. След удара актьорът рухва на земята, губи съзнание. Когато идва на себе си, непознатият е изчезнал.

Проклятие

Според китайски астролози, върху човек, чието раждане е свързано със символа на Дракона, лежи проклятие. Брус Ли е роден в Годината на Дракона и в часа на Дракона – между 6 и 8 часа сутринта.

Последният филм, над който работи актьорът, е „Игра на смъртта“. Китайците обикновено избягват да назовават смъртта, за да не си навлекат гнева на странични сили. По ирония на съдбата, след 20 години, на снимките на мистичния филм „Гарванът“ трагично загива синът на Брус – 28-годишният актьор Брендън Ли. Това още веднъж напомня за проклятието над рода на Брус Ли.

Издателство „Распер“

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.