Рагнар Лодброк – свирепият викинг

0
4791

Рагнар Лодброк е безстрашен скандинавски герой, за когото съществуват множество дебати и най-вече относно това дали той не е съвкупност от множество други мъже, живели по онова време. Така че въпросът е – къде свършва Рагнар мъжът и къде започва митът за него?

Често героите от фолклора са били обикновени мъже, които са извършвали изумителни за времето си неща и които са били награждавани с истории за тях, предавани от поколение на поколение. С годините историите се променят, а героите започват все повече да приличат на полубогове. Изглежда такъв е случаят и с Рагнар Лодброк, чието съществуване е оспорвано от множество историци.

Въпреки това, има доста уважавани учени, които предполагат, че Рагнар действително е съществувал, но историите за него са толкова преувеличени, че той се е превърнал в митичен герой. Едно от най-сигурните неща за него е, че е бил войн и че е първият скандинавец покорил Англия. Рагнар е споменат в няколко скандинавски саги, както и в „Gesta Danorum”, за която се смята, че е най-достоверната книга, описваща ранната история на Дания.

Вярва се, че Рагнар е представлявал огромна опасност както за средновековна Англия и Франция, така и за Нортумбрия, Уесекс и Западнофранкското кралство. Освен това се счита, че е бил женен три пъти – първо за смелата Лагерта, след това за благородничката Þóra Borgarhjǫrtr и накрая за принцеса Аслаг.

Съществуването на Рагнар би могло да се докаже и чрез синовете му (всеки от тях важна историческа личност) – Ивар Безкостни, Бьорн Железния, Халфдан Рагнарсон, Сигурд и Уба, които предвождат армията, нахлула в Англия. Те правят това, за да отмъстят на крал Ælla of Northumbria, който според легендата залавя Рагнар и решава да го осъди на смърт, завързвайки го с вериги в стая, пълна със змии.

Сериалът „Vikings” е историческа драма, базирана (не изцяло) на фактите, описани в скандинавските саги. Въпреки прекрасния подбор на актьорския състав, великолепната им игра и главоломния успех на шоуто, в него има множество неточности. Това разбира се не означава, че сериалът не е добър, но може би не трябва да вярваме на всичко в него, тъй като Ранар всъщност е „замесен“ в много от неточностите.

Като за начало братът на Рагнар – Роло е герой, базиран на викинга Хролф – мъжът, който става първи владетел на Нормандия. Той е първият норвежки лидер, който се установява във Франкската империя и управлява до 928 година. Освен това Хролф е пра-пра-пра-дядо на Уилям Завоевателя, което означава, че Хролф е един от предците на днешното британско семейство. Той е роден през 846 година и умира през 930 година, така че не само, че не е брат на Рагнар, но в сериала е включен в събития, случили се преди той дори да се роди.

И още една интересна неточност – сериите показват, че Рагнар е очарован от християнството, но всъщност той никога не е бил покръстен, както и никой друг от викингите, поне не през следващия един век. Рагнар е привлечен повече от харизмата на Ателстан, отколкото от неговата вяра, затова приема тежко смъртта му, след като приятелят му е убит от Флоки, но не заради християнството, а повече заради личностните качества на Ателстан.

И така, въпросите за Рагнар са много, а повечето от тях остават без отговор – бил ли е той истинска личност? Съдейки по норвежките саги би било справедливо да заключим, че той най-вероятно е съществувал в действителност, но може би легендите за него прекалено много замъгляват истинската му същност и не ни позволяват да отсеем мъжа от мита.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.