Въпреки че е един от най-младите градове в света – създаден на 4 март 1837 г., Чикаго в момента съвсем спокойно може да претендира за една от световните столици. Това е третият по големина метрополис в Съединените щати с близо 10 милиона души, 3 млн. от които живеят в града Чикаго, като етническото разнообразие е по-голямо дори от това в Ню Йорк. В Чикаго се намират и най-големите колонии на балканските и източноевропейските държави. Затова не е случаен фактът, че сред побратимените градове на Чикаго са Атина, Белград, Варшава и Прага.

Българският град

Съдбите на Чикаго и България за първи път се преплитат още на границата между XIX и XX век, когато големият ни писател Алеко Константинов издава своя пътепис “До Чикаго и назад”. По този начин, до голяма степен несъзнателно, авторът на „Бай Ганьо“ отваря едно по-специално място в сърцето на българина към града, разположен на брега на езерото Мичиган.

Понастоящем Чикаго може да претендира за четвъртия по големина български град в света след София, Пловдив и Варна. В момента в административната столица на щата Илиноис живеят над 150 хиляди наши сънародници. В града има две български църкви („Св. Иван Рилски Чудотворец“ и „Св. София“), две училища, в които се учат над 250 деца, културни центрове, български заведения и магазини. Освен това там се издават и пет български вестника („България сега“, „България – 21 век“, „Златорог“, „Старт БГ“ и „България“), има телевизия, радио и сателитен канал, които също излъчват на български език. 150-хилядната българска колония в града е сред най-големите, като си съперничи по многочисленост с шведската, литовската, гръцката, румънската, сръбската и полската.

Историята на Чикаго

Както вече споменахме, Чикаго е един от най-младите градове в света. Първите европейски заселници по крайбрежието на езерото Мичиган пристигат едва в средата на XIX век. През 1840 година населението на току-що създадения град наброява скромните 4470 души, което го поставя едва на 92-ро място по големина в Съединените американски щати по онова време. През първите 100 години от съществуването си Чикаго се превръща в най-бързо развиващия се град в света, като за 50 години населението нараства от 30 000 души до 1 млн. души. В края на XIX в. Чикаго вече е петият най-голям град в света и най-големият от градовете, които не са съществували в началото на XIX в.

Въпреки Големия пожар от 1871 г., който разрушава 1/3 от града, включително цялата бизнес администрация, нищо не е в състояние да спре разрастването на града. През 1885 година Чикаго вече може да се похвали и с първия си небостъргач, а до 1920 г. населението надхвърля 3 млн. жители. През 60-те години на века градът вече е препълнен с хора и затова се налага неговото разширяване към съседните по-малки градчета и построяването на т.нар. работнически квартали извън града, където трябва да живеят семействата на изкарващите си прехрана в ситито хора. Така постепенно се изгражда и метрополисът Чикаго (или наричан вече Чикаголенд), който обхваща освен града Чикаго (щат Илиноис, 3 млн. население) и кварталите, които се разпростират в съседните щати Мичиган и Индианаполис.

Икономическата мощ

Годишно мегаполисът Чикаго има брутен вътрешен продукт приблизително 442 млрд. долара, което го поставя на трето място в Съединените щати по този показател. Въпреки това, според икономически експерти, именно това е градът с най-добра икономика и най-ниски нива на безработица и престъпност. Международните признания за града също не са малко – Мастъркард Уърдуайд Сентърс го обяви за четвъртия най-важен бизнес-център в света след Ню Йорк, Лондон и Токио, а в ежегодните класации за най-скъп град Чикаго рядко излиза от челната десетка. В града се помещава и част от федералният резерв на САЩ. Освен това Чикаго е на първо място в престижната класация за световен индустриален и хай-тек център. От 2001 г. пък най-големият производител на самолети в Съединените щати – “Боинг”, премести своята централа от Сиатъл именно в Чикаго, като допълнително доказателство за икономическата мощ и финансовата стабилност на града.

Туризъм

Чикаго е един от най-посещаваните градове в световен мащаб. Когато през 1893 г. градът е домакин на Световното търговско изложение (описано в пътеписа на Алеко), Чикаго посреща над 27 млн. гости. През 2006 г. цифрата е почти 2 пъти по-голяма – близо 45 млн. туристи. Въпреки че не може да се похвали със световноизвестни туристически обекти, Чикаго е един от най-приятните градове в света, защото е 100% сигурно, че всеки човек ще срещне там свой сънародник. Климатът в града е типичен за умерения климатичен пояс, а средните месечни температури са почти същите като тези в редица европейски градове, включително и София. Най-привлекателното място за туризъм в Чикаго е езерото Мичиган – едно от Петте големи северноамерикански езера, които са на границата на Съединените щати и Канада.

Ал Капоне и мафията

В периода между двете световни войни Чикаго си печели печалната слава на водещия град на мафията в САЩ благодарение на Алфонс Габриел Капоне – или по-известен като Ал Капоне. Роден в Нюйоркския квартал Бруклин, Ал Капоне установява своя бизнес в Чикаго в началото на 20-те години на миналия век. В този период Ал Капоне бързо се издига до Кръстник на Коза Ностра в града и застава начело на незаконната търговия с алкохол по време на сухия режим, която носи чиста печалба от 10 млн. долара на година. Влиянието на Капоне в Чикаго до такава степен се разраства, че политическият елит на града, включително и кметът, не смеят да вземат решение, преди то да бъде одобрено от шефа на мафията. Най-показателен за огромното влияние, което Капоне има в Чикаго, е случаят с известния летец Чарлз Линдберг. След като извършва успешно своя презокеански полет (първия в историята на човечеството) и каца в Чикаго, първият човек, който поздравява авиатора и му стиска ръката, е именно Капоне.

Ерата на мафиота свършва през 1931 г., когато той е арестуван и попада в затвора заради укриване на данъци. След като излиза през 1939 г., Капоне вече не е същият човек, а мафията си има свои нови господари. Някогашният Крал на Чикаго умира на 25 януари 1947 г.

Майкъл Джордан и спортът

В Съединените щати Чикаго е известен с прякора си Градът на спорта. Той може да се похвали с два от най-популярните отбори по бейзбол – “Къбс” и “Уайт Сокс”, деветкратния шампион по американски футбол – “Беърс”, един от 6-те най-стари отбори, създатели на Националната хокейна лига (НХЛ) – “Блекхоукс” и, разбира се, с баскетболния “Чикаго Булс”.

През 90-те години на XX век в състава на “Биковете” се състезава може би най-великият баскетболист на всички времена – Майкъл Джордан.

Парадоксално или не, също като другата известна личност, станала символ на Чикаго – Ал Капоне, Майкъл Джордан е роден в квартал Бруклин в Ню Йорк. След като завършва Университета в Северна Каролина, Еър Джордан е привлечен от “Чикаго Булс” и започва своята зашеметяваща кариера. Водени от него и Скоти Пипън, “Биковете” печелят 6 титли за 8 години. Освен това Джордан печели 5 пъти отличието за най-добър играч в редовния сезон на НБА и 6 пъти приза за най-добър в плейофите. Освен десетките си други индивидуални награди Въздушния може да се похвали и със златен медал от Олимпийски игри от Барселона ’92.

Въпреки че се отказа от активния спорт преди близо 5 години, Майкъл Джордан продължава да печели милиони долари от рекламни договори.

Съдбата си с футболния отбор на град Чикаго – “Файър”, пък е свързал и българският футболист Христо Стоичков. Голмайсторът от Световното първенство в САЩ ’94 облича екипа на този отбор от 2000 г. до 2002 г., като дори през първия сезон донася и титла на своя отбор.

Маратонът, който се организира ежегодно от 1977 г. в Чикаго, е един от петте най-големи в света. Градът пък ще стиска палци за първи път да стане домакин на Летни олимпийски игри през 2016 г.

Раят на свободната любов

Още през 30-те години Чикаго се сдобива със славата на град, който никога не спи. Заедно с Ню Орлеанс (намиращ се в южната част на САЩ), Чикаго спокойно може да претендира за втората столица на американския джаз. Свободолюбивият дух на музиката, както и изключителното етническо разнообразие са превърнали Чикаго в може би най-либералния град в Съединените щати. Тук се намират най-големите гей общности в Северна Америка, а градът е редовен домакин, освен на конгреси на хомосексуалисти, и на Международните Гей игри – Олимпиадата на хората с различна сексуална ориентация.

Споделете опит във форума

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.