Авиокомпаниите имат 120 дни, за да се съобразят с изискванията на Вашингтон

САЩ затягат мерките за сигурност на директните полети до страната, които ще засегнат хиляди полети и стотици хиляди пътници, пътуващи към страната всеки ден. А в летния сезон пътуат и най-много българи, които живеят в САЩ.

Една от основните цели е прилагането им от авиокомпаниите да се избегне въвеждането на забрана за пренос на лаптопи и таблети на борда на самолети, каквато Вашингтон поиска от ЕС преди няколко месеца, но не беше въведена. Такава сега има само за полетите, излитащи от 10 летища от 8 трани предимно в Близкия изток,.

За пътуващите от Европа най-важното е, че няма да се налага да предават в багажа за товарния отсек личните си електронни устройства, по-големи от смартфон.

Не всички нови мерки се обявяват, но в официалното съобщение се посочва, че на повече от 280 летища в 105 държави по света, от които излитат самолети към САЩ, ще трябва:

– да се засили цялостната проверка на пътниците

– да се прави по-подробна проверка на личните електронни устройства

– да се подсилят протоколите за сигурност около самолетите и в районите, където има пътници

– да се въведат авангардни технологии, да се разширят проверките с кучета за откриване на експлозиви и да се изградят още зони за предварителна проверка.

Това почти сигурно ще увеличи времето за проверки на средно 325 000 души, пътуващи за САЩ всеки ден. „Бездействието не е вариант“, заяви министър Джон Кели, който поясни, че това няма да са последните мерки за затягане на сигурността. Действието на новите мерки е безсрочно.

В съобщението не се посочва изрично срокът за прилагане на новите изисквания от авиокомпаниите, а се говори само за „следващите седмици и месеци“, както и че неназовани мерки влизат в сила веднага.

Източници на „Ройтерс казват, че на около 180 превозвачи, включително американски, се дават 21 дни да въведат засилените мерки за проверка за експлозиви и 120 дни за други, включително засилените проверки на пътниците. Миналата седмица Кели каза, че част от промените ще отнеме една година да се въведат.

Очакванията на министерството са над 99% от авиокомпаниите да се справят навреме. За онези, които не отговорят на условията, ще остане запазена или ще влезе в сила забраната в ръчния багаж да се допускат електронни устройства. Превозвачите са задължени да изпълнят изискванията съгласно разрешението да извършват международни полети до САЩ.

Представители на авиокомпании са загрижеи от решението на Вашингтон да въведе тотално за всички новите мерки, вместо да ги фокусира върху летищата от най-проблемните райони.

Сдружения на авиопревозвачи от Европа казват, че ако наистина има сериозна заплаха от бомбен атентат с електронно устройство, то ограниченията би трябвало да се въведат върху всички полети от ЕС, а не само за тези към САЩ.

Американски медии, които описваха скандала, че президентът Доналд Тръмп е споделил с Русия строго секретно разузнавателна информация за „Ислямска държава“, твърдяха, че става дума за открити опити на групировката да изработи експлозив и устройство, достатъчно компактни, за да се скрият в лаптоп като имитират батерията или друга част от устройството.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.