Бозата е традиционна и много популярна напитка в редица балкански държави. Смята се, че е произведена за първи път още през 10 век и с годините рецептата се е разпространила и придобила различен облик в отделните държави. Днес боза може да пиете спокойно в страни като България, Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Украйна, Босна и Херцеговина и други.

Бозата е с ниско алкохолно съдържание, което обикновено се равнява на 0.5-1.0 %. Прави се чрез алкохолна-млечнокисела ферментация на различни зърнени култури. Такива могат да бъдат пшеницата, ечемикът, брашно от просо и други според региона. Захарността на тази плътна напитка се постига с добавката на захар, глюкоза, а през последните години и аспартам или други подсладители.

За употребата на аспартама (Е951) в последно време има много спорове. Този изкуствено получен подсладител е открит още през 1965 година от Д. М. Шлатер, като е 200 пъти по-сладък от захарта. Това го прави по-калоричен, но предвид голямата му сладост е нужно много малко количество за постигане на нужната захарност.

Рисковете от приема на боза се дължат именно на този подсладител, защото в него се съдържа фенилаланин. Той е незаменима аминокиселина, нужна на организма за изграждането на белтъците в тялото. Освен това по своето действие върху мозъка на човека се оприличава на амфетамините и кокаина. В резултат на това са налице нежелани ефекти върху човека – сънливост, умора, депресия, липса на мотивация и други.
Аспартам

По своя химически състав бозата съдържа освен вода и белтъци, въглехидрати, захар, алкохол и мазнини.

Не бива да се пропускат и ползите от консумацията на боза с нейния богат витаминен и минерален състав. А ако се страхувате да пиете боза, купена от магазин, можете да си я направите у дома, за да сте сигурни в състава и ползите на тази вкусна напитка.

Нужна Ви е квас за боза, която може да приготвите, смесвайки 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. хладка вода и 1 с.л. захар. Така получената смес се отавя на топло да ферментира, след което се съхранява в хладилник. За самата боза са необходими 5 литра вода, 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно и 1 ч.ч. от закваската или готова подсладена боза.

Първо се запича брашното до постигане на кафеникав цвят. Оставя се да се охлади, след което постепенно се смесва с хлада вода. Разбива се добре, за да се избегне появата на бучки, и се добавя останалото количество вода и захарта.

Сместа се поставя на котлона, за да поври 5-6 минути. Сваля се от него, оставя се да изстине, като се добавя чашата боза или квас. След 2-3 дни на ферментация на стайна температура бозата е готова за хладилника.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.