Как израелска фирма експлоатира българи в Англия. Разказът на една бургазлийка

0
3216

Разследване на BBC показа, как израелска фирма експлоатира своите работници в Англия. Повечето от тях са от Източна Европа, а една от героините в репортажа на британската медия е българка.

Местни адвокати определиха отношението на мениджърите във фирмата към наетите служители като кошмарно и в пълно противоречие с английското законодателство. Вижте разказа и на една бургазлийка, която е работила 4 месеца в същата компания.

За Soap and Co Елена разбрала от български сайт за работа.

„Когато кандидатстваш за работата от нашите покрайнини минаваш през няколко скайп интервюта, в които ти обясняват как това са магазини за козметика, брандът си е техен, че се продава луксозна козметика в центъра на Лондон. Условията, които споменават са 6 работни дни в седмица, работен ден от 10-11 часа и обедна почивка. Заплащането е комисионна от продажби, средната сума която се прави е около 2500 паунда на месец. Първите 6 месеца работодателят ти гарантира 1000 паунда на месец дори и да не ги достигнеш от комисионната си“, разказва Елена.

По време на интервютата й казали, че ще има и осигурена квартира, това което пропуснали обаче да й съобщят е, че от заплатата й ще удържат по 12 паунда на ден за квартирата. Така още първия месец й удържали близо 380 паунда. Според уговорката с работодателите в Лондон Елена трябвало да бъде посрещната от кола с шофьор, който да я отведе до магазина, в който ще работи.

Вместо това обаче й пратили такси, което я оставило на околовръстен път и на младата бургазлийка й отнело 2 часа, за да се ориентира как да достигне до търсения от нея адрес. На следващия ден започнала работа в търговския център Westfield White city Shopping centre. На място получила и договора си за работа. Той обаче бил за самоосигуряващ се, но никой не й обяснил какво трябва да прави от тук нататък, за да е легален работник във Великобритания.

„Оттам нататък като те хване рутината нямаш кой знае какво време да провериш. В общи линии, магазинът в който бях аз работеше на две смени – 09:00 – 20:00 и 11:30-22:30 минимум, като от 9 до 10 часа се чисти и след 22:00 отново се чисти. Имаш обедна почивка от 30 минути и 5 минути на всеки 2 часа, през останалото време си на островчето, нямаш право да сядаш, да си гледаш телефона и т.н. Също тези почивки са под въпрос, защото в 90% от случаите не те пускат да излезеш докато не си направиш първата продажба, а това може да е и в 17:00 ч. Може и въобще да не се случи“, разказва бургазлийката.

Освен това мениджърът на лондонските магазини определя за продавачите дневен таргет, който варира от 200 до 700 паунда. Ако не успееш да достигнеш таргета си, оставаш на работа докато затвори магазинът, дори и да си бил първа смяна. „Това означава, че в някои дни работиш по 14 часа и повече, и пак няма гаранция, че ще си достигнеш таргета. Имаш право на един почивен ден, който не е фиксиран. Понякога работиш 5 дни, а на 6-тия почиваш, понякога обаче работиш 8, 9 дни преди да почиваш.“

В Soap and Co е най-добре служителите да не боледуват, обяснява Елена. Колкото й да ти е зле, първо се опитвали да те убедят, че трябва да отидеш на работа. Ако отсъстваш повече от ден, трябва да представиш бележка от лекар, която струва 50 паунда. В болничните дни се удържа наем, а много често заради тези дни, след това нямаш право на почивка, разказва още бургазлийката.

Елена решила, че ще работи легално, за това решила да си изкара и застрахователен номер. За това обаче й било необходимо месец и половина да настоява пред работодателите си, за да й издадат потвърждение за адреса, на който живее. За самите квартири на фирмата също имало интересни правила. Задължително делиш стая с друг служител. „Нямаш право да каниш хора, които не работят в компанията. В първите две седмици нямаш и ключ за къщата. Някои от тях са прилични, други са в плачевно състояние“.

Репортерът на BBC, който е изкарал един месец под прикритие във фирмата е сезирал всички възможни институции в страната. Нарушенията, които са открити до момента са повече от драстични. Реално служителите са превърнати в роби, защото работният им ден е така организиран, че те нито имат възможност да легализират престоя си, нито да си потърсят друга работа. В същото време живеят в квартира на компанията и общо взето разчитат на милостта на работодателите си.

Бургазлийката, която ни разказа историята е изкарала 4 месеца в компанията. Толкова време й е било необходимо, за да успее да легализира всичките си документи и да потърси нова работа и квартира в Лондон. Елена и в момента е във Великобритания, но в момента работи с легален трудов договор и с нормално работно време.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.