Когато „Балкантурист“ ни водеше на море

0
4436
България през очите на нашите съветски другари

До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред! („Работническо дело“)

Новата власт запрята ръкави и започва ударно да строи комунизма. Курортите, които никнат като гъби и широко отварят врати за чуждите туристи, трябва да покажат най-доброто от социалистическата витрина. Тук вражеските елементи лично могат да се уверят как „социализъма“ мачка империализъма.

Да живее международното положение!

„Хилядите срещи на наши и съветски хора по туристическите маршрути на двете страни е една от реалните форми на българо-съветската дружба“, четем в пропаганден материал на тогавашната преса.

През 1977 г. служителите на ТК „Балкантурист“„Международни хотели“, посрещнаха и обслужиха над 160 000 съветски туристи, кои­то пътуваха из нашата страна по повече от 25 различни маршрута“, гордо гърми родната преса

Най-предпочитаните пътувания са били винаги тези за Празника на хумора в Габрово, за Празника на розата в Казанлък и Карлово, Ботевите тържества във Враца. Но навсякъде у нас, където са пребивавали и пребивават съветски туристи, предварителната програма за тяхното посещение излиза извън предначертанията си.

Нека се спрем за миг на пристанище Никопол – тук стъпват на българска земя съветските туристи от специализирания маршрут „Дунавски круизи“.

Идването на всеки нов кораб става повод за изява на приятелство и обич към Съветския съюз. „Добре дошли, приятели!“ – това са първите думи, с които се по­срещат съветските гости, а девойки в национални носии им поднасят хляб и сол по стария български обичай. На пристанището се завързват и първите непринудени приятелства на съветски туристи с жители на града, извиват се дунавски хора. Предвождани от патрулна кола, под звуците на наши и съветски песни, изпълнявани от градската музика, автобусите на „Балкантурист“ понасят гостите към вътрешността на България, поемат по маршрутите, които винаги ги отвеждат при приятели.

Или да спрем преа хотел „Струма“ в Перник. И тук съветските туристи, пристигнали в нашата страна, пресичайки западната ни граница, биват посрещани с хляб и сол.

В чест на юбилея на Великия октомври през миналата година за първи път у нас бяха открити клубове на съветския турист в хоте­лите „Струма“ в Перник, „Кайлъка“ в Плевен. „Етър“ във Велико Търново. Тези клубове са още една форма за пропагандиране и популяризиране успехите на двете братски страни в строителството на социализма и комунизма. Тук съветските туристи намират не само уют, но и приятно прекарват свободното време.

Живее нашата дружба, живее чрез дедите, оставили имената си върху гранитната памет на времето, която се нарича Шипка, Стара Загора. Плевен. Свищов… Живее чрез бащите-червеноармейици, чрез синовете, раздаващи със своят руска щедрост знанията и опита си, живее чрез внуците, които се срещащат с една обновена земя.

А при всяка раздяла с хората на тази обновена братска земя съветските гости не забравят думи, с които ги изпращат: „ Елате отново, приятели!“

Уникални снимки от албума „Болгария“ (1983), който рекламира красотите на България в Братска Русия.

retro.blitz.bg

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.