Научете някой от тези 16 езика за програмиране и винаги ще имате работа!

0
3748

Има хиляди езици за програмиране, но някои от тях са много по-популярни от други. И когато една компания търси програмисти, тя предпочита да намери такива, които знаят колкото се може повече.

Ето езиците за програмиране, които трябва да научите, ако винаги искате да имате работа.

Java: Първоначално е изобретен през 1991 г. като език за програмиране на интелигентни телевизори, Java все още е най-популярният език в света – позиция, укрепена от факта, че Java е от решаващо значение за разработката на приложения за Android и много бизнес софтуер.

C: Един от най-старите езици за програмиране, който все още се използва често, C е създаден в началото на 70-те години. През 1978 г. легендарният и все още широко използван наръчник на езика – излиза за първи път от печат.

Python: Този език се използва от 1989 г. насам и е обичан от феновете си заради силно четливия код. Много програмисти смятат, че това е най-лесният език, с който да започнете да се учите да програмирате.

PHP: Този език за програмиране на уеб сайтове е често срещан – някои анализатори смятат, че той захранва една трета от мрежата. Големи сайтове като WordPress, Facebook и Yahoo го използват. Много програмисти обаче го мразят.

Visual Basic: Microsoft Visual Basic (и нейният приемник, Visual Basic .NET) се старае да направи програмирането по-лесно с графичен елемент, който ви позволява да променяте части от дадена програма чрез плъзгане и пускане.

JavaScript: Това е един изключително популярен език за програмиране, използван основно в уеб приложения. Но няма много общо с Java освен името. JavaScript изпълнява много от модерната мрежа.

Ruby: Както Python, разработчиците харесват този 24-годишен език, защото е лесно да се чете и пише кодът. Официалният мотив на езика е „Най-добрият приятел на програмиста“.

Perl: Първоначално разработен от инженер на НАСА в края на 80-те години, Perl е отличен при обработката на текста, а разработчиците го харесват, защото е гъвкав.

Delphi Object Pascal: Разработен първоначално в Apple през 1986 г. и наречен така, защото помага на програмистите да се свързват с базата данни на Oracle, Delphi отново вижда алтернатива в него за изграждане на приложения за смартфони.

MATLAB: Предназначен като математически език за програмиране, за да помогне на студентите да усъвършенстват алгебрата и обработката на изображения, той също е широко използван от учени, инженери и програмисти, работещи с обработката на изображения и други приложения за изкуствен интелект.

Паскал: Наричан за прочутия философ Блейс Паскал, този език е бил инструмент за кодирането на оригиналните компютри на Apple Macintosh. Има много системи на Паскал, които все още съществуват днес.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.