Пътуването е много забавно, докато не направите нещо нередно в страната, в която сте. Всяка държава и понякога дори град има свои собствени обичаи. Макар туристите рядко съзнателно да не се съобразяват с културата на местното население, те все пак могат да го направят случайно.
Така например знака за ОК, или вдигнатия палец, може да се счита за нещо нормално в една страна, но да е обида в друга. Не забравяйте, че различни хора имат различни разбирания за това кое е нелюбезно, нормално или обидно.
Това, с което всички трябва да се съгласим обаче, е, че туристите трябва да бъдат уважавани и грешките да им бъдат прощавани. Все пак, за да не изпадате в конфузна ситуация, вижте кои са някои от най-разпространените неща, които да избягвате, ако сте в друга срана.
Не натискайте клаксона в Нова Зеландия
Единствено може да си позволите да натиснете клаксона, ако искате друг шофьор да ви направи път. Всички други случаи се смятат за твърде шумни и груби.
Не оставяйте бакшиш в Япония
Може да се смята за грубо и унизително. Дори да го направите, сервитьорът ще ви преследва, за да го върне.
Не говорете за пари във Великобритания
Британците няма да разкрият заплатите си на други хора, те мразят да говорят за това, така че дори не го повдигат като въпрос. Проучване от 2015 г. установява, че местните хора са много по-склонни да говорят с вас за интимния си живот, отколкото за парите.
Не докосвайте хора по главата в Малайзия
Главата се счита за най-свещената част на тялото – домът на душата – така че не я докосвайте. Не говорете за религия в Норвегия Хората не говорят за Бога, за вярата или за църквата. Когато става въпрос за лични проблеми, те не искат да говорят и всеки си има своето мнение по горните теми.
Не поднасяйте четен брой цветя в Украйна
Четен брой цветя се носи само на погребения. Нечетно число е за празници. Традицията е същата и у нас.
Не показвайте ОК в Турция
Знакът ОК в Турция е много груб, това е обида. Кръгът, направен с показалеца и палеца с останалите три пръста нагоре, означава, че обвинявате някого, че е гей.
Не казвайте Честит рожден ден преди деня в Германия
Хората са суеверни и мислят, че ще се случи нещо лошо, ако ги поздравите предварително. Това е така и в Източна Европа.
Не влизайте с обувки в къща в Русия
Точно както в Япония и в други азиатски държави, гостите в Русия се очаква да събуят обувките си, когато влизат в чужд дом. Хората просто не харесват да се внася мръсотията от улицата в къщата. Мръсните обувки са особено обидни за хората, които имат религиозни олтари вътре.
Не се обръщайте към хора по име в Кения
Хората се назовават с техните академични или професионални имена, последвани от фамилното им име. Може да сте в състояние да се обърнете към някого с първото му име, само след като сте създали близки лични отношения.
Не поръчвайте капучино след 10:00 в Италия
Капучиното е за закуска. Поръчвайки го след това, значи че сте турист.
Не чукайте чашите по време на тост в Унгария
Когато унгарската революция срещу хабсбургите от 1848 г. се проваля, австрийците празнуват във Виена, като се чукат с чаши бира. Унгарците си обещават да не вдигат тост с бира в следващите 150 години. Те все още не го правят.
Не вдигайте ръката си за поздрав в Гърция
Може да мислите, че това е „здравей“, но местните жители в Гърция интерпретират този жест съвсем различно. Това е обиден жест, наречен mountza.
Не поемайте нищо с лявата си ръка в Индонезия
Лявата ръка се смята за нечиста, защото се предполага, че хората използват лявата ръка, за да се почистят, след като отидат до тоалетна. Това важи и за повечето страни в Близкия изток и за държавите с много хиндуисти.
Не говорете срещу Властелинът на пръстените в Нова Зеландия
Освен ако нямате нещо страхотно, което да кажете за фантастичната сага, не я споменавайте. Той е заснет там и местните го обожават, пише Profit.bg
Не се целувайте публично в Индия
Целуването и прегръщането в обществото не се приемат в много консервативни части на страната. Играйте го безопасно и ако не сте сигурни, го избягвайте. В някои части целуването на публично място дори може доведе до арест.
Не ходете по велоалеята в Холандия
Може да се движите по тротоара, но не и в зоната за колелета. Велосипедът е основното средство за транспорт за мнозина и нямате право да ходите по местата за това.
Не отказвайте храна в Италия
Кой би казал не на някаква храна в Италия? В случай че мислите да я откажете, помислете два пъти, особено ако тя е направена от вашия домакин. Ще бъде грубо от ваша страна, няма значение дали току-що сте яли, просто вземете храната.
Не търсете Starbucks в Италия
Италианците са много горди с храната и кафето си, така че не питайте за най-комерсиализираната марка кафе навсякъде. Може и да не намерите. Първият магазин на Starbucks в родината на еспресото ще отвори следващата година в Милано.
Не подарявайте часовници или чадъри в Китай
Суеверието отново е проблемът тук. Думата чадър звучи много като „раздяла“ и „часовникът“ звучи като „да отдаваш уважение за последно“. Можете да разберете защо тези неща се избягват, нали?
Не говорете с ръцете си в джобовете си в Германия
Това е просто грубо. Така казвате на хората, че са ви скучни.
Не изяждайте всичко от чинията си в Китай

Въпреки че това може да се счита за комплимент за готвача в много страни, в Китай хората го приемат като знак, че домакинът не е осигурил достатъчно храна за гостите.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.