Няколко вида риба, които или трябва да ядете рядко, или изобщо да преустановите консумация

0
5347

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! Днес насочваме вниманието ви към рибата, която е предпочитан деликатес през цялата година, но особено в летния сезон край морето. Тя е полезна и здравословна храна, но все пак добре е да знаете определени подробности за някои видове риба, за да не останете неприятно изненадани, след като сте избрали да ги консумирате. А е твърде възможно след прочита на следващите редове да се откажете изобщо от тях. Почти всеки обича риба. Тя е полезна, вкусна и особено изкушаваща, ако е приготвена с изпитан майсторлък. Затова е добре поне веднъж в седмицата тя да присъства в менюто ни. Трябва да знаете обаче, че има някои риби, които повече биха ви навредили, отколкото помогнали, особено в случаите, когато прекалите с консумацията им. В случая „Инспектор „ШОУ” насочва вниманието ви към няколко вида риба, които или трябва да ядете рядко, или изобщо да преустановите консумация.

Сом с хормони

Сомът е риба с изключително разнообразен аминокиселинен състав, важен за нормалното функциониране на организма, освен това е и добър източник на минерали. И все пак не е за пренебрегване информацията, че по размери този вид риба може да нарасне значително. А за да ускорят растежа им, много рибари ги хранят с хормони, особено тези, които са внесени от азиатските страни. Свободно отглежданите сомове пък, са много по-малко опасни и на практика – по-полезни за здравето. Но съществуват няколко вида, които крият риск за здравето на човека. Това се дължи на внедрени зад перките им жлези, които отделят вещество и създават усещане за „ужилване”. Ето защо е необходимо, когато го приготвяте, да бъдете внимателни при почистването му.

Скумрията съдържа живак

В химическия състав на скумрията има много белтъчини и мазнини. Ненаситените мастни киселини пък са ценен продукт и антиоксидант, който спомага за укрепване на мембраните на клетките на организма за сметка на неутрализацията на свободните електрони. И все пак ще се изненадате да научите, че скумрията съдържа живак, който не може да се изчисти, а се натрупва в човешкото тяло, причинявайки различни заболявания. Най-малко опасна в това отношение е атлантическата скумрия, която може да си позволите да хапвате толкова, колкото ви се иска. Бъдете бдителни при избора на този вид риба.

Риба тон не е добра за деца

Малко преди 40-те години на миналия век рибата тон е считана за изключително луксозна храна. А също и полезна – в едва 100 г от продукта се откриват витамините В3и В6, а също и изключително редкият витамин В12 – до 11 мкг (което е пет пъти повече от средната дневна доза). В тази риба се откриват и много минерали – фосфор, магнезий и желязо, необходими за правилното функциониране на всички функции на тялото и организма. Тази риба обаче, подобно на скумрията, също съдържа живак, даже в много по-големи дози – особено когато говорим за черния и червения тон. Оказва се, че в магазините вече има много малко свободно отглеждана риба тон, тъй като тя е почти изчезнала. На практика всички риби от този тип идват от ферми, където преди това са хранени с антибиотици и хормони.

Тилапия не е добра за сърдечни проблеми

Рибата тилапия е изключително полезна за костите, защото съдържа редица минерали, най-вече фосфор. Но в тази риба няма много здрави мастни киселини, за сметка на това концентрациите на вредни мазнини са почти толкова високи, колкото в свинска мас. Излишната консумация на тилапия пък, води до повишаване на нивата на холестерола, като прави тялото осезаемо по-чувствително към алергени.

Змиорките са пълни с мазнини

Змиорките имат много мазнини, като по този начин усвояват по-лесно промишлените и селскостопански отпадъци във водата. Американските видове, например, имат най-високо ниво на такъв тип интоксикация. Но и европейските змиорки също са известни с това, че са заразени с големи количества живак.

Пангасиус е канцерогенна

Повечето от пангасиите, които можем да видим по магазините, всъщност са внесени от Виетнам, по-конкретно от река Меконг, която се смята за едно от най-замърсените водни тела в света. Освен това филето на пангасиус съдържа повишено ниво на нитрофуразон и полифосфати (канцерогените).

Морска риба “Tilefish” води до хранително отравяне

Вероятно не сте се замисляли, а навярно не сте и чували за тази риба, но знайте, че тя е лидер в замърсяването с живак и често се лови в пряко нарушение на правилата. Всичко това води до увеличаване на риска от хранително отравяне.

Не прекалявайте и с лаврака

Лавракът също носи своите изключителни ползи за организма. Съдържа незаменимите омега-3 мастни киселини, които предпазват от редица сериозни заболявания. И тази риба обаче съдържа достатъчно количество живак, поради което ви съветваме да не прекалявате с консумацията й.

Сребърен долар води до проблемно храносмилане

Тази риба е по-известна като морска риба. Съдържа гемпилотоксин – восъчна субстанция, която изобщо не се метаболизира. Токсинът не причинява много вреди, но може да доведе до лошо храносмилане. За да се намалят нивата на гемпилотоксин, тази риба трябва да е или пържена, или на скара.

Източник: zdrave.to

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

six + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.