Преброиха българите на планетата: Не е за вярване

0
3657

Около 15-16 милиона общо са българите, населяващи в момента планетата. От тях около 7 милиона си живеят в България, а между 8 и 9 милиона етнически българи и изселници се намират в различни страни по света.

“Реално извън пределите на България постоянно или по 5–6 месеца в годината живеят между 8-9 млн. души, или повече от населението в страната”. Това съобщи по бТВ председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, цитиран от Inews.

Той обясни, че българската миграция има няколко големи вълни – след Освобождението от турско робство, след Втората световна война и след 1989 г.  Има второ и трето поколение българи, родени зад граница. Дали се чувстват българи и дали учат български – зависи от семейството и традициите.

В момента има над 1000 организации на българите в целия свят, свързани със запазване на културата и идентичността, каза Харалампиев. Много от тях са свързани с фолклорни групи.

Най-компактните маси от българи се намират в Европа – предимно в Германия и Испания. По официални данни – т.е. на регистрираните, в Германия живеят над 220 000 сънародници, а в Испания – над 140 000 души.

Според Харалампиев обаче извън тази официална статистика те са много повече. В Германия реално са около 370 000 българи, а в Испания – около 220 000.

Във Великобритания пък официално живеят около 170 000 българи, а реално са около  300 000 души.

Само в Европейския съюз им над 1 млн. българи в момента. “Някои се завърнаха през последните години заради кризата в някои държави от Европа, но и много нови заминаха, за да учат в чужбина”, посочи Харалампиев. В момента има над 30 000 наши студенти в страните от ЕС.

В САЩ официалните данни са за 300 000 българи, на в действителност са много повече. Най-компактната общност е в района на Чикаго – там неофициално живеят 200 000 нашенци. Големи български общности има и в Лос Анджелис и в Ню Йорк. В САЩ има и по-стара миграция – хора, преселили се там след Балканските войни. Втората вълна е след Втората световна война, а третата – след 1989 г.

Канада е модерна дестинация за миграцията ни в по-новите времена. В момента към Канада изтичат най-много българи като процент от мигриращите.

Украйна пък е сред историческите области, населени с етнически българи. Има много българи от смесен брак и част от тях не се самоопределят като българи. Там не се гледа с добро око на малцинствените общности. Голяма група има и в Бесарабския регион.

Източник: Petel

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.