Разликата между черни и зелени маслини

0
5070

Маслините са култивирани от човека преди повече от 7 000 години, а днес са почти задължителен елемент на всяка трапеза. Отглеждат се на различни места по света – някои по-традиционни като Италия, Испания и Гърция, други – по-необичайни като Швейцария. Но независимо къде се отглежда, маслината си има своите характеристики, които отговарят на дадения сорт.

Най-лесният начин да разделим маслините е на черни и зелени. Черните маслини като цяло са с по-лек вкус. В повечето от тях може дори да доловите плодова и дори леко сладка нотка. Зелените са на другата крайност. По-горчиви, често доста по-твърди.

Силният им вкус и аромат идват както от самия сорт, така и от факта, че се консервират по-дълго време. Често зелените маслини се продават без костилка, като на нейно място в маслините има чушка, бадеми, скилидки чесън и т.н. Друга разлика между черните и зелените маслини е маслеността – черните са по-маслени от зелените.

Разбира се, когато говорим за черни маслини, колкото и странно да ви звучи, първо трябва да се уточни точният нюанс на черно. Ако те са катранено черни, с еднакъв по наситеност цвят от всички страни, както и отвътре – със сигурност сте си купили боядисани маслини.

Дори брани от едно и също дърво, някои от тях имат по светли страни, а даже някои сред тях са и зелени. Второ, дори да са потъмнели от ферментативния процес, те никога не стават катранено черни както отвън, така и отвътре.
Сортове маслини

В днешно време черният цвят се получава, като се берат зелени маслини, които после се боядисват с железен глюконат, но понякога се обработват и със сода каустик, а има съобщения и за нелегалното им боядисване с текстилна боя за дрехи.

Така че бъдете изключително внимателни с подбора на черни маслини.

Каламата е най-популярният сорт черни маслини. Името му идва от гръцкия град Каламата, откъдето произлиза този сорт. Каламата имат мек вкус, берат се, когато са напълно узрели. Консервират се в оцет, зехтин или дори вино.

Мекият им вкус ги прави подходящи за всякакви видове ястия. Ако ги сервирате като ордьовър, съчетайте ги със сирене фета, шардоне или пино ноар, към което сте добавили микс от подправки.

Халкидики са най-популярните зелени маслини. Сами се досещате за произхода им. Най-често се консервират и съхраняват в саламура. В някои маслини Халкидики може да усетите леко лютива нотка. Те са едри маслини, често са със силен и натрапчив вкус, продават се най-често пълнени с бадеми.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.