Русенка представи българско хоро в Корейския парламент

0
3602

Русенката Жанет Личева беше сред седмината българи, които участваха в младежки обмен в Южна Корея. 18-годишната ученичка в гимназията по европейски езици достигна до този успех след конкурс пред Министерството на младежта и спорта. За участието си е номинирана от Европейския център по медиация и арбитраж. В групата са включени още шестима души, на различна възраст, от цялата страна. В продължение на 10 дни българските младежи имаха наситена програма в Южна Корея. Те посетиха не само Сеул, но и някои по-малки градове.  Жанет Личева от малка танцува във формация „Мираж”. Също от крехка възраст е свикнала графикът й за деня да е запълнен. В момента тя се занимава активно с различни дейности, като младежки координатор в сдружение „Център Динамика”, работи по метода връстници обучават връстници.

Жанет, каква беше основната цел на твоето посещение в Южна Корея?

Това беше българо-корейски младежки обмен. Посетихме много забележителности и имахме официални срещи с българския посланик, в министерството на правосъдието…

Там трябваше да си в българска народна носия…

Да, бяха много изненадани и останаха впечатлени от нашата „Бяла роза“. За тях в началото музиката беше много сложна, но по-късно се включиха успешно в танците.

Ти трябваше да гостуваш в корейско семейство, случи ли се това, на какъв език си говорихте?

Да, още в началото на престоя ми в Южна Корея, това беше едно от най-интересните неща, които ми се случи. Разбирахме се на английски език, запознах се с техния бит, традиции, култура, а също и с мимиките и жестовете им.

Основната цел на този проект бяха младежките политики. Какво е впечатлението ти за младите хора там – по какво си приличате и по какво се различавате?

Приликите са изключително малко. Там учат денонощно…Образованието е от изключително значение за тях. В училище са от 7.30 сутринта до 23.30 часа през нощта. Нямат свободно време, а събота и неделя ходят в академия, където учат допълнително.

Това е изключително изморително…

Да, така е. Много малко време им остава за семейството и самите те казват, че просто нямат избор.

А какво толкова учат?

Изучават същите предмети като нас, но повече молекулярна химия и учебният процес е доста по-сложен, въпреки че са на нашата възраст.

Чувствахте ли се по-необразовани от тях?

До някаква степен да, защото те правят само това, единствено учат. Нямат толкова ваканции, нямат почивни дни, само училище. Нямат личен живот, не могат да си позволят да имат приятели извън гимназията, нямат гаджета.. Никакво време за кафета, за дискотеки, нямат никакво понятие от забавления.

И все пак лятна ваканция нямат ли?

Имат, но тя е само две седмици. Това е единствената им почивка.

Щастливи ли са?

Говорих си с едно момиче, чиито родители са го изпратили в Англия, за да видят каква е образователната система там, но след година са я върнали обратно, защото според тях си е загубила времето с прекалено малко учене. Та тя ми каза, че по никакъв начин не се чувства щастлива, а и няма с кого и най-вече какво да сподели, защото нищо друго не й се случва освен да учи. Изводът, който си направих е, че те са си намерили някакъв начин да се чувстват добре чрез ученето.

Как поглеждаш сега към нашето образование?

Със съвсем друг поглед. Направих съпоставка между тях и нас и съм щастлива за това, което имам. Сигурна съм, че на тях ще им хареса много в България.

Какво друго ни разграничава от тях, освен образователната система?

Бях изключително впечатлена от чистотата, от точността на корейците, от високите им сгради….  Отношението също е различно – приветливи са и изключително любезни, винаги подготвени.

Ако трябва да избереш…

100% България.

Източник: Кмета

 

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.