Цял свят си мисли, че магистралите са дело на Хитлер, но истината е друга

0
3438
Мнозина вярват, че магистралите са измислени от Хитлер. Само че това не е вярно. Първата германска магистрала е построена още преди времето на национал-социализма. Чували ли сте за легендарните „Три петици“?
В края на 1920-те години тесният, калдъръмен път между съседните градове Кьолн и Бон поставя хората пред истинско изпитание: дупки, безразборно движещи се в различни посоки каруци и автомобили, които безнадеждно задръстват движението в малките населени места между двата града. Още тогава по междуградското шосе в пикови часове минават по 180 превозни средства на час.
По онова време то минава за най-натоварената отсечка в Германия. Управите на двата града се опасяват, че положението ще става още по-лошо и решават да построят магистралата, която днес е известна под името „А555“. Така се ражда първата германска автомагистрала, открита официално в края на лятото на 1932 година. В онези години светът се тресе от световната икономическа криза. Така че изграждането на магистралата е добре дошло и като проект за намаляване на драматичната безработица в региона.
За строежа не се използват модерни машини, дори най-горната настилка на тогавашната 20-километрова отсечка се полага на ръка. „Навремето използват строежа и като експериментална площадка за различни настилки. В основата се полага базалт от близките планини Зибенгебирге – хем устойчив камък, хем добиван наблизо, без излишни разходи за транспорт“, обяснява историкът Томас Кремер. Измислицата за „първия райхсаутобан“ Тогава кмет на Кьолн е Конрад Аденауер, който по-късно става първият канцлер на основаната след Втората световна война Федерална република Германия. На 6-ти август 1932 година тъкмо Аденауер прерязва лентата на „Трите петици“ и една кавалкада от автомобили потегля от Кьолн към Бон – града, който 17 години по-късно става и столица на ФРГ. Автомобилният клуб ADAC организира двудневно здездообразно пътуване към първата германска магистрала – с автомобилисти от страната и от чужбина, които на отделни „лъчи“ се насочват към „А555“.
Навремето магистралата е проектирана за движение със скорост до 120 километра в час, макар че много малко от тогавашните автомобили са можели да се движат толкова бързо. „Експертите не пестят комплиментите за това уникално пътно съоръжение“, припомня в актуалния си брой списанието на ADAC. Година по-късно обаче магистралата е „деградирана“ по политически причини. Национал-социалистическият режим я обявява за обикновено междуградско шосе, довършва строежа ѝ и си приписва заслугата за изграждането на първия „райхсаутобан“. „Но магистралата не е измислена от държавата на национал-социалистите. Плановете за нея и първата завършена отсечка са готови още преди това“, обяснява Томас Кремер.
Първата магистрала в Европа След войната магистралата е повторно открита чак през 1958 година. Тогава получава и сегашния си номер 555, разширена е до три ленти във всяка посока и получава шеговитото прозвище „автомобилна писта за дипломати“, защото свързва Кьолн със столицата Бон, където се намират повечето чуждестранни посолства. „Трите петици“ и до днес са известни с това, че луди глави използват широката и права като стрела магистрала за надбягвания помежду си или пък със спидометъра.
Магистралата продължава да е място и за други експерименти. Така например години наред нощем я осветяваха цели 600 лампи, но се оказа, че това е прекалено скъпо удоволствие – става дума за около 150 000 евро годишно. На нея са изпитвани и първите устройства за електронно събиране на пътна такса. А днес по „Трите петици“ на ден преминават по 90 000 превозни средства. Впрочем, А555 е не само първата германска магистрала. Тя е и първата в цяла Европа.
Източник: Deutsche Welle

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.