Това е официалното име на тази хималайска държава, която се простира на 1/3 от площта на България и има 10 пъти по-малко население. Но аз бих добавил друго име – СТРАНАТА НА БРУТНОТО НАЦИОНАЛНО ЩАСТИЕ. Странно звучи, нали? Но именно това е другото ѝ име. Едно вълшебно място, закътано между високите хималайски върхове, където щастието е определено като национален приоритет и политика. Още много ще говоря и пиша за Бутан, но знайте, че това е любимата ми страна!

Често ме питат по разни интервюта и други поводи – като си обиколил целия свят, коя ти е любимата страна? Досега винаги отговарях с континент – Южна Америка, и като място – Тибет. Е, сега най-отговорно казвам – при почти 100 посетени държави в 6 континента – БУТАН е любимото ми място. Ще разберете тепърва защо, а сега разгледайте моите снимки.

Ето го Sonam, нашия гид. Прекрасен жител на Бутан, влюбен в своята работа. И щастлив…

На възрастта на сина ми е, 26 години. Когато имам такиви гидове, винаги е невероятно удоволствие и аз да си водя групата, с която пътувам. Тук, на снимката по-горе, ни обяснява за символиката на колелото на живота. Такова съм виждал в няколко тибетски манастира. И забележете – подобно има и в Троянския манастир, рисувано от Захари Зограф. Да, светът е малък, наистина.

Бутански ученици, облечени в типичните мъжки дрехи – Gho

В момента имаха час по опазване на природната среда, почистваха района на училището си. Щастливи са, нали? Снимката е правена в старата столица на Бутан – Punakha.

Punakha, старата столица на Бутан

Още щастливи хора… Снимката е правена на моста пред крепостта Punakha Dzong, едно от най-свещените места в Бутан. Крепостта е построена на мястото, където две реки се сливат – Мъжката и Женската.

Близки срещи от 3-ти вид – бутанска птичка върху ръката ми на входа на Рunakha Dzong

Пролет в Бутан

Punakha Dzong означава Крепост на бутански. Преди двайсетина години двете придошли реки разрушили част от крепостта. Сега всичко отново е възстановено. Там се намира и администрацията на провинцията, и духовната власт. Невероятна красота, невероятно място, невероятна страна.

Южната фасада на крепостта

 

Снимка пред Краля /на 32 г/ и Кралицата /на 23 г/ на Бутан

Това вероятно са единствените владетели на която и да е държава по света, които се ползват със 100% любов на хората. Ще кажете – ето това е рейтинг! Да, така е, хора! А като гледам какви неща се случват в държавата ни, понякога сериозно се замислям да поискам политическо убежище от Техни Кралски Величества!!!

Още един щастлив човек – будистки монах в Punakha Dzong

Никога не съм се чувствал така щастлив и аз, в моите пътешествия по света, повярвайте ми!

В подножието на Гнездото на Тигъра, символът на Бутан

Ценралната кула в крепостта Punakha Dzong

Тук, през февруари, по време на най-големия празник, се пуска от най-високо, от стряхата под покрива, най-голямата Танка в света – това е огромна картина, изобразяваща основателя на тази крепост-храм – обединителя на нацията през XVII век.

Eдин астрономически календар, 12-годишен

Снимката отново е от Ponakha Zdong. Годината на пътешествието ми – 2013 – Годината на Змията е най-отгоре, а следващата – 2014 – е много специална за Тибет. Това е Годината на Коня.

Нарекох тази снимка „Пазачът на крепостта“

Този възрастен човек седеше до този молитвен барабан и го въртеше от време на време. Отвън върху него има изгравирани мантри на санскрит, а вътре има ръкописи, също на санскрит. Най-често повтаряната мантра е ОМ МАНИ ПЕДМЕ ХУМ…

Надявам се историята за пътешествието ми да е била интересна, от страната, в която се влюбих… ЗАВИНАГИ!!!

Текст и снимки: Мирослав Нанков

Източмик: geograf.bg

 

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.