Съществуват множество слухове и стереотипи, свързани с луксозния Дубай. Планини от злато и диаманти, голям брой милионери, гепарди вместо котки, петролни кладенци в задния двор на всеки, безброй хареми в радиус от 1 км.

Колко от всичко това обаче е вярно?

Това е столицата на милиардерите

Всъщност, не е. На света има около 5 хил. милиардери и едва 20 от тях може да срещнете в Дубай. Най-много милиардери има в Пекин, а след това – в Ню Йорк.

Тук бедност няма

В Дубай е пълно с мигранти, което от своя страна означава, че бедност има. Един работник взима от около 200 до 350 долара. За справка – един от най-евтините пакети, които мобилните оператори предлагат, е около 30 долара. Животът е много скъп и хиляди хора живеят в малки помещения заедно с други (обичайният брой хора в една стая е 5).

Дубай е съвършеното място за отглеждане на деца

Образованието в Дубай е наистина скъпо. За да изкара едно дете държавно училище в продължение на 11 години, ще трябва да похарчите 100 000 долара. Освен това горещият климат не подпомага развитието на детето, тъй като малките прекарват по-голямата част от времето си в стая с климатик.

В Дубай няма алкохол

Туристите и не-мюсюлманите могат да пият алкохол. За да се снабдите с него обаче, ви трябва специална карта или туристическа виза. Можете да се насладите на алкохолни напитки в почти всеки хотел и всички нощни клубове и барове. Обикновено местата за нощен живот се намират в хотелите.

Дубай е чист град

Не съвсем. Населението се увеличава постоянно, строителството – също. Липсват водни източници, няма единна система за управление на отпадъци, пълно е с автомобили. На фона на всичко това е много трудно да наречем Дубай чист или екологично привлекателен.

Тук е вечно лято

Да, ако харесвате руските бани. През пролетта и лятото температурата достига 48° С, без да споменаваме високата влажност и вечното слънце. Небето в тази страна е сиво поради голямото количество прах във въздуха. Какво очаквахте от пустинния климат?

Отнема дълги години на Дубай да поддържа това ниво

Обединените арабски емирства имат способността да учудват, а това включва и тяхната възраст.  Емирствата се обединяват през 1971 г. Дубай е много „млад“ град, който се развива динамично и продължава да ни удивява със своите иновации, постижения във финансовата сфера, технологии и туризъм.

Полицията в Дубай използва само луксозни автомобили

В целия свят се говори за „Ламборгини“ и „Бентли Мотърс“ – полицейските коли по улиците в Дубай. Все пак там може да видите „скромно“ BMW, „Ауди“ и дори „Тойота“. Поради големия брой спортни автомобили сред местните жители, полицията е длъжна да има няколко супер бързи автомобила.

В Дубай всичко е автоматизирано

Технологията е навсякъде в този град: климатици на автобусните спирки и банкомати, роботи-полицаи, метро на летището. Обаче простата система за отводняване липсва в много райони и малък дъжд може да стопира живота на града. Между другото, канализационните системи не са навсякъде .

Гепардите и лъвовете са домашни любимци в Дубай

Притежавате подобно животно? Значи нарушавате законите в Дубай. Ако излезете с гепард или лъв по улиците, може да бъдете затворени в продължение на 6 месеца или да получите наказание от 2 700 до 138 000 долара. Повечето местни жители отглеждат котки и кучета.

Дубай е пълен с небостъргачи

Дубай е град на контрастите с небостъргачи от 163 етажа, многоетажни вили, жилищни сгради и едноетажни къщи. Несъмнено градът процъфтява, но местните жители предпочитат да живеят в частни вили, където няма съседи.

В Дубай живеят предимно араби и местни жители

Около 25% от населението на Дубай са… индийци. Местните хора формират само около 9% от населението. Следващото място след индийците се заема от мигранти от Пакистан и Бангладеш. Тези хора обикновено работят на строителни обекти и в заводи. Около 91% от населението на Дубай са граждани от други страни.

Богатството на Дубай е благодарение на петрола

Дълго преди производството на петрол хората от Дубай започват да се гмуркат за перли и успяват в този бизнес. Перлените бижута от Персийския залив винаги са били високо оценявани. Има специално място за историята на перлата във всеки културен център и музей на ОАЕ.

Все пак, Дубай е място, което си заслужава да посетите, за да създадете незабравими впечатления.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.