Дали съчетанието между риба и мляко е опасно за консумация или това е просто остарял мит? Консумацията на двата продукта е спорна, тъй като не малко хора са се оплаквали от стомашни болки, след като са ги хапвали.

Рибата и млякото в съчетание предизвикват взаимодействието между белтъчни молекули, които довеждат до лекия стомашен дискомфорт. Не при всеки обаче, които е консумирал тези два продукта, се появяват стомашни болки.

Тъй като и двете храни са богат източник на протеини, възможно е при тяхната едновременна консумация в тялото да се предизвикват разнопосочни биохимични процеси, които си пречат един на друг, заради което понякога са възможни неприятни последици.

Другата възможна причина за нежелания ефект е свързана с риска от натрупване на бактерии в рибата в консерви – Clostridium botulinum или Bacillus subtilis, които могат да попаднат в консервите и да се развият в създадената анаеробна среда.

Но и ако двата продукта са добре съхранявани, за отравяне и дума не може да става. Понеже повечето риби са с високо съдържание на живак, в комбинация с мляко стомашните ви проблеми са гарантирани, казват повечето експерти.

Рядко хората консумират напълно прясна риба. По-често тя е в консерва, замразена, опушена, осолена или изсушена, което прави преминаването ѝ през храносмилателния тракт по-трудно. Това означава, че всякакви съмнителни комбинации с риба не са препоръчителни.
Риба със сос

Според някой хора, които често консумират рибата и млякото заедно, няма никаква опасност от съчетанието на двете храни.

В някои страни като екзотични блюда се предлагат маринована риба с прясно мляко и бяла риба в млечен сос. Това показва, че традицията не винаги е на едно мнение с науката.

За трениращите обаче е неприемливо да смесват двата продукта, тъй като ще забавят усвояването им от организма. По тази логика не трябва да се съчетават и ориз с месо, яйца и месо, месо и мляко, яйца и мляко.

Аюрведа също смята, че има храни, които не трябва да комбинираме. Учението защитава тази теория, защото смята, че комбинацията от определени храни в ежедневието може да предизвика алергии и да наруши обмена на веществата.

Аюрведа категорично забранява смесването на риба и мляко, риба и яйца, мляко и плодове, пилешко месо и мляко, плодове и зеленчуци, мед и растителни масла, маслини и мляко, сирене и мляко, месо с риба, хляб или картофи.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

two + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.