Ванкувър (на английски Vancouver) е канадски град в провинция Британска Колумбия. Той е най-големият град в западната част на страната и трети по големина в Канада. Населението на града е приблизително 611 000 души (2007). Ако се смятат всички предградия (над 20), които влизат в агломерацията Голям Ванкувър (Metro Vancouver), населението надминава 2 милиона жители.

Ванкувър е разположен на 49°16′ северна географска ширина и 123°7′ западна географска дължина, на мястото на вливането на река Фрейзър в Тихия океан.

Често се прави грешка, като се приема, че градът се намира на близкия остров Ванкувър. Двата географски обекта са кръстени така в чест на британския морски капитан Джордж Ванкувър (на английски: George Vancouver), който е изследвал района.

Климатът на Ванкувър е един от най-меките в Канада. Средната температура е 3 ºC през януари и 18 ºC през юли. Средното количество на валежите е 1 219 mm годишно.

Градът е голям индустриален център. Пристанището на Ванкувър е най-голямото в страната с обработени над 77 милиона тона товари и 910 000 преминали пътници (2005). Дърводобивната и обработваща промишленост и минната индустрия са другите два стълба на местната икономика.

Живописната природа на града и околностите привлича и много туристи. Планините, океанът и горите, заобикалящи града, са привлекателно място за посетители от цял свят.

Ванкувър е главен център на канадската филмова индустрия.

Споделете опит във форума.

 

 

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.