10 съвета как да обиколим света с малко пари от световния рекордьор Греъм Хюз

„Пътешествията са провокирани от онова прекрасно заиграване с неизвестността. Купи си билет, тръгни! Пътувай често, изгубването помага да откриеш себе си. Напусни работата си, купи си билет, хвани тен…“

Греъм Хюз

Повечето от нас в даден етап от живота си чувстват нуждата да потеглят нанякъде, но не винаги е толкова лесно да захвърлиш всичко и просто да заминеш. Само като си припомниш колко е струвало последното ти летуване на морето, ти става страшно дори да мислиш колко ще погълне тази смела авантюра.

Да, ама не! Оказва се, че не е нужно да имате купища спестявания, за да потеглите на пътешествие, а можете да го направите и с оскъдни разходи. Всички сме чували, че „най-добрите неща в света са безплатни“. Да, това по-скоро се отнася за малките удоволствия от живота като смеха с приятели или мириса на хубаво цвете. Но и по-големите удоволствия могат също да са безплатни… или поне достъпно евтини!

Ако искате да сбъднете мечтаното си пътуване, но досега не сте знаели как, защо не се вслушате в съветите на Греъм Хюз? Той е английски авантюрист, телевизионен презентатор и… има собствен рекорд в книгата на Гинес. Хюз прави епично околосветско пътешествие с относително малък бюджет. За 4 години изцяло с наземен транспорт и никакви самолетни пътувания успява да обиколи всички държави-членки на ООН (общо 193), а разходите му са общо 40 000 долара.

Как си го е позволил? Вярно, че Греъм организира своята одисея, като започва със заеми, а по пътя прави документални филми, но той се убеждава, че пътуването по евтиния начин е и най-доброто.

Ето неговите 10 съвета в тази посока:

1.      Избягвайте скъпите страни 

Дестинации като Катар, Ангола и Норвегия са сред най-скъпите в света. Звучи очевидно, но преди да потеглите, планирайте така пътешествието си, че да избегнете най-скъпите места. Може да се забавлявате също толкова, та даже и повече, в много по-икономически изгодни дестинации.

2.      Пътувайте леко 

Не пръскайте пари по екипировка, която считате, че може да ви потрябва евентуално насред пътя, ако решите да се гмурнете да снимате шарени пасажи риби или…. По-полека! Повечето време може би няма да ви трябва подводен фотоапарат, нито скъп статив, нали? А ако наистина все пак ви дотрябва нещо, докато сте на път, със сигурност ще може да си го купите или заемете от някъде.

3.      Вземете си приличен пътеводител 

Познавайте цената на нещата! Научете повече за дестинациите си, като разучите обменните курсове, цените на различни екскурзии и на транспорта, особено на такситата. Това ще улесни планирането на бюджета ви отрано и ще е по-малко вероятно кесията ви изведнъж да се окаже пробита.

4.      Отключете телефона си 

Повечето мобилни устройства са направени така, че да работят с всеки технически сервиз и всичко, което трябва да направите е да смените симкартата си. Ако смятате да вземете със себе си телефон, отключете го и си купите нова карта в страната, която посещавате – ще ви коства много по-малко от роуминга.

5.      Направете си застраховка 

Макар да изглежда, че е още един ненужен разход, по-добре си направете застраховка преди да потеглите на път. Тя е същността за евтиното пътуване. Защо? Ако не сте осигурен в чужда страна, а ви се наложи ползването на медицински услуги, може да ви струва хиляди!

6.      Евтини полети

Погледнете ценоразписа на въздушните линии и вижте дали не може да попаднете на евтина сделка. Ако планирате да отпътувате, но още нямате посока, защо не видите кои билети са на промоция и офертата ще реши вместо вас. Опитайте, поемете в непознатото!

7.      Яжте на улицата

Храната от улични щандове може да е евтина, вкусна и безопасна (понякога дори повече, отколкото тази в ресторантите). Ако се тревожите къде да ядете, защо не попитате местните за съвет? Те обикновено с радост помагат.

8.      Коучсърфинг

Коучсърфингът е модерно понятие, което означава да отседнеш в нечий дом, без да плащаш, а в замяна можеш да поканиш домакините си у дома. Това може да е не само чудесен и икономичен начин да си намерите място за спане по целия свят, да научите повече за другите култури и да имате по-истинско преживяване от обикновените туристи.

9.      Търгувайте смело

Понякога цената на нещата за туристи е много по-висока от тази за местните. Научете се да се пазарите и се забавлявайте. Ако продавачът не желае да намали цената, приемете я. В крайна сметка нека не забравяме, че те също се опитват да живеят.

10.  Не купувайте сувенири

Ако мисълта ви е насочена в намирането на идеалния сувенир на най-добрата цена, очите ви нонстоп ще шарят и няма да се концентрирате върху самото изживяване от пътуването. Вместо това се фокусирайте върху настоящия момент. Спомените и снимките обикновено не стигат.

Греъм Хюз пътува сам с бюджет от около 100 долара на седмица. Ако и вие сте примамени от страстта си за пътешестване, може би ще искате да приемете съветите му. Греъм е доказал, че независимо къде отивате, има много начини да намалите разходите си. За да пътувате евтино, просто трябва да наблюдавате възможностите и да имате желание да се възползвате от тях. Не оставяйте празния портфейл да осуети пътуването на живота ви. Да наблюдавате какво харчите, не значи по-малко забавление и преживявания.

Източник

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.