Северна Корея

0
6389

Северна Корея: от другата страна на либералните лъжи

Съветския Съюз, първата в света социалистическа държава, я няма на геополитическата карта на света повече от  години. Няма го и съдадения от него съюзен блокВаршавския Договор. Въпреки всичко това Северна Корея продължава да върви по социалистическия път на развитие. Тами не намирисва на реставрация на капитализма. Либералите в своите статии постояно пишат, че живота там е подобен на ад, защото:

1. В страната има дефицит на електроенергия.

2. В страната има дефицит на продоволствие и облекло.

3. В страната се наблюдава дефицит на съвременно електрооборудване: битова техника, медицински стоки и промишлена техника.

4. В страната транспорта е развит лошо.

5. В страната отстъства мобилна мрежа.

6. На гражданите е забранено да използват интернет.

Действително ли животът на гражданите на Северна Корея прилича на ад? Истина ли пишат либералите в своите статии? Разбира се че не! За да докажа това ще оборя точка по точка всички тезиси, които либералите сочат в защита на своята позиция за непоносимото тегло на ежедневието в социалистическата Корея.

И така, теза на либералите №1 „В Северна Корея има дефицит на електроенергия“. Наблюдава ли се и днес в Северна Корея дефицит на електроенергия? Не. Мощни ВЕЦ-ове произвеждат енергия в количество, достатъчно за пълното покриване на битови и производствени нужди. Правителството отделя сериозно внимание на развитието на електроенергетиката – в момента тече и строителството на два енергоблока на първата в Корея атомна електростанция.

Нощен ПхенянНощен Пхенян

Нощен ПхенянНощен Пхенян

Нощен ПхенянНощен Пхенян

Нощен ПхенянНощен Пхенян

Нощен ПхенянНощен Пхенян

Нощен ПхенянНощен Пхенян

Нощен ПхенянНощен Пхенян

Нощен ПхенянНощен Пхенян

Твърдение на либералите №2 „В Северна Корея се наблюдава недостик на продоволствие и облекло“. Наблюдава ли се и днес в Северна Корея недостиг на проводолствие и облекло? Не. Рафтовете на магазините са пълни с продукти. Свободно се продават месо, риба, мляко, полуфабрикати, плодове, зеленчуци, сладкарски изделия и напитки. В социалистическата Корея човек може лесно да намери всичко, необходимо за балансирано меню.

Универсален магазинУниверсален магазин

Универсален магазинУниверсален магазин

Универсален магазинУниверсален магазин

Универсален магазинУниверсален магазин

ВитринаВитрина

Провинциален магазинПровинциален магазин

Провинциален магазинПровинциален магазин

Магазин за козметикаМагазин за козметика

Активно се развива мрежа от заведения за обществено хранене, откриват се нови закусвални, ресторанти и кафенета.

РесторантРесторант

РесторантРесторант

РесторантРесторант

ЗакусвалняЗакусвалня

Жителите на КНДР не страдат от недостиг на облекло.

БутикБутик

Универсален магазинУниверсален магазин

Магазин за дрехиМагазин за дрехи

Магазин за обувкиМагазин за обувки

Твърдение № 3 „В Северна Корея има дефицит на съвременно електрооборудване: битова техника, медицински апарати и промишлена техника“. наблюдава ли се сега в Северна Корея недостиг на съвременно електрооборудване? Не. В магазините за техника свободно се продават перални машини, плоски телевизори, камери, лаптопи, смартфони, както местно, така и китайско и виетнамско производство.

Магазин за техникаМагазин за техника

Магазин за техникаМагазин за техника

Магазин за техникаМагазин за техника

Правителството на Северна Корея счита развиването на здравеопазването за национален приоритет. За последните 30 години количеството на медицинските учреждения в страната се е увеличило десет пъти. Практически всички болници, поликлиники и фелдшурски пукттове са обзаведени  със съвременна медицинска техника.

Стоматологичен кабинетСтоматологичен кабинет

Рентгенов кабинетРентгенов кабинет

Клиническа лабораторияКлиническа лаборатория

Промишлената база на Северна Корея, въпреки твърденията на либералите, изобщо не е изостанала. дейността на промишлените предприятия е компютъризирана и автоматизирана: всички технологични процеси са основани на широкото изпозване на електронно оборудване.

ЗаводЗавод

Северна Корея е единствената страна в света, която има свой „Храм на Науката и Техниката“гигантски по своите размери научноизследователски център. Според замисъла на правителството този център трябва да съедини в едно цяло корейските конструкторски бюра, дъ бъде сърце на корейската космическа програма. Северна Корея има намерение в най-близко бъдеще да изведе в орибата на палнетата ни космически кораб-спътник с човек на борда.

Храмът на науката и техникатаХрамът на науката и техниката

Храмът на науката и техникатаХрамът на науката и техниката

Твърдение на либералите №4 „В Серевна Корея има лошо развит транспорт“. Наистина ли в Северна Корея транспорта е развит лошо? Не, не и пак не. За первозване на гражданите на страната се използват автобуди, тролейбуси и трамваи.

АвтобусАвтобус

АвтобусАвтобус

АвтобусАвтобус

АвтобусАвтобус

ТролейбусТролейбус

ТрамвайТрамвай

В Пхенян, столицата на страната фонкцеонира и безплатно метро.

МетроМетро

МетроМетро

Нов модел метровлакНов модел метровлак

През последните 10 години активно тече процес по автомобилизация на населението. Гражданите на Северна Корея карат по улиците на своите градове автомобили, както родно, така и чуждо производство. Особено популярни са марките „Пхьонва“, „Зунба, „Рьобон“.

Твърдение на либералите №5 „В Северна Корея напълно отстъстват мобилни връзки“. Действително ли в Северна Корея няма мобилни връзки? Не. В държавата съществува мобилен оператор „Кореялинк“. В старната се ползват с популярност местните смартфониПонгуонг“ и „Ариранг“, работещи на базата на Андроид. Свободно се продават и китайски смартфони от марките „Леново“ и „Хуавей“. В момента „Кореялинк“ обслужва малко над 8 милиона абоната. Ще кажете че цифрата на фона на 20 милиона севернокорейци е малка? Не, развитието на мобилната мрежа е започнало наскоро, през 2011 година.

Смартфон "Ариранг"Смартфон „Ариранг“

Смартфон "Понгуонг"Смартфон „Понгуонг“

Жители на Северна Корея със смартфониЖители на Северна Корея със смартфони

 

Твърдение на либералите №6 „На гражданите на Северна Корея е забранен достъпът до Интернет“. Действително ли това е така? Не. Операторът „Кореялинк“ дава на севернокорейците възможност да влизат в глобалната мрежа директно от своите смартфони. Отделно следва да се отбележи че в страната функционира и вътрешен безплатен аналог на интернетлокалната информационна мрежа „Кванмьон“.
Въпреки многогодишния санкционен натиск от страните на Запад, Северна Корея се развива, и най важното, при това се движи не по капиталистическия път на развитие. Гражданите на тази малка, но наистина свободна страна имат достъп до безплатно образование и медицинско обслужване. Държавата безплатно осигурява на младите семейства ключове от нови апартаменти. В Корейската Народно-Демократично Република всички отдавна са забравили какво е това безработица, бизнес и натрапчива реклама.
Този път, по който уверено се движи Северна Корея доказва че може, а значи и трябва да се построи свят, алтернативен на този капиталистически свят, в който ние живеем, свят, в който няма безработица, кредитно робство, бизнес и комерсиална реклама.

Източник: separatist.by

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.