Защо бирата има толкова силно диуретично действие?
Отговорът на този въпрос не е толкова прост, колкото изглежда на пръв поглед. Да, тя е слабо алкохолна напитка и се пие в по-големи количества, но тя действа и на хормон, който регулира дейността на бъбреците. Освен това, бирата е богата на минерали
Именно за това, изпита в големи количества тя води до дехидратация. Най-добрите храни и напитки, които ще ви отърват от новогодишния махмурлук Бирата е хипертоничен разтвор, т. е. с много голяма концентрация на захари, йони, протеини, и различни молекули, продукт на ферментацията на хмела. Щом попаднат в урината, те предизвикват „нужда от вода“ на ниво бъбреци, за да се възстанови осмотичния баланс.
В резултат на това пикочният мехур се пълни и предизвиква нужда за уриниране. Колкото повече урина се произвежда, толкова повече организмът се дехидратира. Бирата, подобно на другите видове алкохол, потиска синтеза му и намалява действието на вазопресина – антидиуретичен хормон, който се синтезира в мозъка /в хипоталамуса/ и който, за да защити тялото от дехидратация, както и за да поддържа стабилно кръвното налягане.
Отървете се от махмурлука с тези хитрости Вазопресинът „нарежда“ на бъбреците да реабсорбират съдържащата се в урината вода. Когато инхибира този хормон, алкохолът увеличава обема на урината и отделяйки я, организмът се обезводнява. На това обезводняване дължим и неприятния махмурлук „на следващата сутрин“, обясняват учени в ново изследване, цитирано от БГНЕС.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.