На етикета на Кока-Кола обикновено пише, че тя съдържа захар, фосфорна киселина, кофеин, карамел, въглероден двуокис и някакъв си „екстракт“.

Именно този екстракт роди подозрение. Компанията Кока-Кола бе принудена да разкрие тайната от какво действително се прави кока-колата. Оказа се течност, получено от насекомото Кохинил.

Кохинил е насекомо, което живее на Канарските острови и в Мексико. Това насекомо се прикрепя с хобот към растението, изсмуква сока му и никога не мърда от мястото си. За насекомите кохинил се подготвят специални полета. Тези насекоми на полето се събират от местни селяни. От женските и яйцата на тези насекоми се отделя пигмент, наречен кармин, който оцветява кока-колата в кафяво. Изсушеният кохинил изглежда като стафида, но всъщност е насекомо.

Вече ви е ясно какво означава думата „Кока“ в името на напитката.

Сега да поговорим за това, което се крие зад думата „Кола“.

Ще ви разкажем историята на служител, който е прекарал 23 години на работа в завод на Кока-Кола.

Като суровина за колата се използва сладкият корен лакрица или „женско биле“ (Glycyrrhiza glabra), като с тези корени се хранят различни бозайници, включително мишки. Големите компании в производството на кола събират тези корени с тонове, като използват багери. При събирането те не са в състояние да махат мишките.

Затова корените се пресоват заедно с всичко съдържимо в тях. Едва след пресовката остатъците от козина, лапи и какво ли още не се отстраняват от корената маса. Понеже напитката има тъмен оттенък, не се забелязва, че тя също така съдържа кръв и жлъчна течност от мишките. Разбира се, големите компании, които произвеждат кола, се опитват да неутрализират вредните вещества с помощта на химикали. В продължение на 23 години този служител, който разказва историята, не е изпил дори една чаша кола.

По-нататък, още по-страшно.

Учени от Вашингтон разложили на компоненти една от съставките на кока-колата. Оказало се, че съдържащият се карамел изобщо не бил разтопена захар, а химическа смес от захар, амоняк и сулфити, получени при високо налягане и температура. Този „карамел“ може да доведе до рак на белите дробове, черния дроб, щитовидната жлеза и левкемия.

Също станало ясно, че газировката включва спирт – това е в основата на същата тайна добавка „7Х“. Към спирта се добавяли няколко капки ароматни масла, кориандър и канела.

Течността, добивана от насекомото кохинил и наречена кармин, никога не е преминавала сертификация, затова колата в някои страни изобщо не се произвежда.

Как реагира организмът на Кока-Кола?

След 10 минути

10 чаени лъжици захар „удрят“ вашата система (това е дневната препоръчителна норма).

Няма да започне да ви се повръща, защото фосфорната киселина потиска действието на захарта.

След 20 минути

Настъпва скок на нивата на инсулин в кръвта. Черният дроб превръща цялото количество захар в мазнини.

След 40 минути

Поемането на кофеина е завършено. Зениците ви се разширяват. Кръвното налягане се увеличава, защото черният дроб отделя повече захар в кръвта.

Аденозиновите рецептори блокират, предотвратявайки сънливостта.

След 45 минути

Тялото ви увеличава производството на хормона допамин, който стимулира центъра за удоволствие на мозъка.

Същият принцип на действие има хероинът.

Един час по-късно

Фосфорната киселина се свързва с калция, магнезия и цинка в червата, ускорявайки метаболизма. Увеличава се отделянето на калций в урината.

Повече от един час по-късно

В играта влизат диуретиците.

Калцият, магнезият и цинкът, намиращи се в костите ви се извеждат от организма, а също и натрият, електролитите и водата.

Над час и половина

Ставате раздразнителни или летаргични. Цялата вода, съдържаща се в кока-колата, се извежда чрез урината.

Активната съставка на Coca-Cola е ортофосфорна киселина. Неговото рН е 2.8.

При превоз на концентрат на кока-кола, транспортното средство трябва да бъде оборудвано със специални контейнери, предназначени за високо корозионни материали.

Ето подробно съставът на широко рекламираният продукт Кока-Кола Лайт без кофеин: Газирана вода, Е150d, E952, E951, E338, E330, аромати, Е211.

1. Газирана вода

Наличието на въглероден двуокис във водата стимулира жлъчната секреция, повишава киселинността на стомашния сок и предизвиква метеоризъм – обилно отделяне на газове. Освен това не се използва изворна вода, а вода от водопровода, която преминава през специални филтри.

2. Е952 (Цикламова киселина. Na, K, калциеви соли) – Цикламова киселина и нейните натриеви, калиеви и калциеви соли

Заместител на захарта. Цикламатът е синтетичен химикал, има сладък вкус 200 пъти по-сладък от захарта и се използва като изкуствен подсладител. Беше забранен за употреба в хранителни продукти за човешка консумация, защото е канцероген, т.е. причинява рак.

През 1969 г. Федералната агенция по храните и лекаствата (FDA) забрани цикламата за употреба в САЩ. Доказано е, че той, както захаринът и аспартамът, причинява рак на пикочния мехур при плъхове. През същата година е забранен за употреба и в Канада. През 1975 г. е забранен в Япония, Южна Корея и Сингапур. Забранен да се използва в производството на напитки и в Индонезия. През 1979 г. Световната здравна организация реабилитира цикламатите, признавайки ги безвредни.

* Безопасна доза: 0,8 грама на ден

3. Е150d (Карамел ІV – третирано с амониев сулфат багрило) Горена захар, получена чрез преработка на захар при определени температури, с или без химични реактиви. В този случай се прибавя амониев сулфат.

4. Е950 (калиев ацесулфам, натриев ацесулфам)

200 пъти по-сладко от захарозата. Съдържа метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система и аспарагинова киселина, която упражнява възбуждащо действие върху нервната система и в крайна сметка може да стане пристрастяваща. Ацесулфамът е слабо разтворим. Продуктите с този подсладител не се препоръчват за деца, бременни и кърмачки.

* Безопасна доза: 1 грам на ден

5. Е951 (аспартам)

Подсладител за диабетици. Химически неустойчив – при покачване на температурата се разлага на метанол и фенилаланин. Метанолът (метилов алкохол) е изключително опасен – 5 до 10 мл могат да доведат до смърт на зрителния нерв и необратима слепота, а 30 мл могат да доведат до смърт. В топла газирана среда аспартамът се превръща във формалдехид, който е изключително мощен канцероген.

Документирани са случаи на отравяне с аспартам, а признаците са следните: загуба на чувствителност, главоболие, умора, виене на свят, гадене, сърцебиене, наддаване на тегло, раздразнителност, тревожност, загуба на паметта, замъглено зрение или загуба на зрение, обрив, припадъци, болки в ставите, депресия, спазми, заболявания на репродуктивните органи, загуба на слуха. Аспартамът може също така да провокира следните заболявания: мозъчен тумор, множествена склероза, епилепсия, Базедова болест, хронична умора, Алцхаймер и Паркинсон, диабет, умствена изостаналост и туберкулоза.

* Безопасна доза: 3 грама на ден

6. Е338 (ортофосфорна киселина, химична формула – Н3РО4)

Пожароопасна и взривоопасна. Дразни очите и кожата. Приложение: производство на фосфатни соли на амоняка, натрий, калций, магнезий и алуминий, както и за органичен синтез, при производството на активен въглен и на киноленти, за производството на огнеупорни материали, огнеупорни свързващи вещества, керамика, стъкло, торове, синтетични миещи препарати, в медицината, в металообработваща индустрия за почистване и полиране на метали, в текстилната индустрия – при производството на импрегнирани огнезащитни тъкани, както и в петролната и кибритената промишлености. Хранителната ортофосфорна киселина се използва при производството на газирана вода и за производството на соли (прахове за приготвяне на бисквити). Предотвратява усвояването на калций и желязо в организма, което може да доведе до отслабване на костната тъкан, остеопороза. Други нежелани реакции: жажда, обрив по кожата.

7. Е330 (лимонена киселина) – безцветни кристали

Широко разпространена в природата. Лимонената киселина се получава от тютюна чрез ферментация на въглехидрати (захар, меласа). Прилага се във фармацевтичната и хранителната промишлености. Солите на лимонената киселина (цитрати) се използват в хранителната промишленост като киселини, консерванти, стабилизатори, а в медицината – за консервация на кръв.

8. Аромати – не е ясно какви са тези ароматни добавки.

9. Е211 (натриев бензоат)

Отхрачващо средство, консервант за хранителни продукти. Бензоената киселина (Е210), натриевият бензоат (Е211) и калиевият бензоат (Е212) се добавят в определени храни като бактерицидни и противогъбични средства. Това са конфитюри, плодови сокове, маринати и плодови кисели млека. Не се препоръчва употребата от астматици и хора, чувствителни към аспирин.

Скорошно изследване, проведено от професора по молекулярна биология и биотехнологиите от университета в Шефилд (Англия) Питър Пайпър, се открива, че това съединение причинява значителни увреждания на ДНК. Според Пайпър натриевият бензоат в качеството си на активен компонент на консервантите, използвани в повечето газирани напитки, не унищожава части от ДНК, но ги деактивира. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, като например Паркинсон.

С една дума спрете веднага да пиете тази отрова!

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.